Gåtan Ragnarök (2013 Norge)

Gåtan-RagnarökDen något överentusiastiske arkeologen Sigurd Svendsen är övertygad om att han är nära ett genombrott när det rör hans studier om vikingarna. Ett närapå intakt vikingaskepp har hittats. I samband med fyndet har man även funnit runor som hintar att vikingarna koloniserat de norra delarna av Norge något som tidigare varit okänt. Tyvärr är vare sig museichefen eller de privata finansiärerna lika entusiastiska så Sigurd drar själv på en expedition norrut. Runorna talar om något som kallas för Ragnarök och vad det är kommer Sigurd och co snart bli varse.

En norsk familjefilm i fantasytappning som handlar om vikingarn. Jag var tveksam men det var något som drog. Norrmännen kan det här med det övernaturliga kanske främst för att de till skillnad mot sin grannar i öster inte måste vara så förbannat seriöst skitnödiga så fort man ska satsa på film. Norrmännen verkar vara mer benägna att plöja ned ett antal oljemiljoner i vad som verkar vara ett kul projekt. Gåtan Ragnarök var en trevlig överraskning visst, det är en familjefilm med rollfigurer som inte har något större djup och visst finns de odrägliga ungarna med då det ska vara en film för hela familjen men de små kräken är trots allt uthärdliga.

Filmen var i sina stunder oväntat spännande och man har lånat scener rakt av från filmer som Cliffhanger, Jurrasic park och den australienska krokodilskräckisen som åtminstone går under tre olika namn, Territory är ett av dem. Det spelar ingen roll för klart är att jag sitter som på nålar när kombinationen vatten och otrevliga djur dyker upp. Helt oväntat dök också Sofia Helin (Bron) upp som romantiskt intresse för filmens halvhunkiga och ensamstående arkeolog. Kanske ingen minnesvärd roll men kul att Sverige åtminstone kunde dra ett litet strå till stacken.

En klart godkänd film av den lättare varianten men de minsta ska kanske inte vara med och mysa för filmen är lite väl ruggig i sina stunder.

Regi: Mikkel Brænne Sandemose

Betyg: 6/10

4 tankar på “Gåtan Ragnarök (2013 Norge)

 1. Obs! Producerad (åtminstone delvis) med svenska pengar (Film i Väst och Tre Vänner), och inspelad i Göteborg dessutom (råkade jag se nu).

  Håller helt med, en mysig familjefilm.

  Alltså, det görs ju en del filmer av det här slaget även i Sverige (Frostbiten, Vittra t ex, ja, kanske mer av skräck men ändå) men tyvärr har de då alldeles för låg budget, för dåliga manus och skådisar.

  • Tror att den stora skillnaden är att i Norge verkar etablissemanget eller vad man nu kan kalla det för tro på filmerna medan det i Sverige verkar ses på med oblida ögon om det inte är polis,komedi eller drama. Man ger helt enkelt inte dessa filmer chansen i Sverige.

   • Fast här gav man ju faktiskt en sån film chansen. Må vara att huvuddelen av de inblandade är från Norge.

    VI får se fram emot Den blomstertid nu kommer. Ska tydligen ha premiär lagom till jul.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s