Still life (2013 Storbr)

original (1)Häromveckan kunde man läsa i lokaltidningen om en kvinna som legat död i sin lägenhet ett bra tag. Då räkningarna betalades automatiskt berodde upptäckten inte på att att någon saknade personen utan som som vanligt att folk störde sig på lukten. Detta är ingen enskild händelse tyvärr finns många människor som dör saknade av ingen. Dagens film handlar om den kommunanställde John May som i 22 år arbetat med att spåra upp eventuella anhöriga till dessa ensamma lik.

John lever ett liv som påminner mycket om hans klienter. Han har fasta rutiner, inga vänner och skulle troligen inte saknas av någon om han avled. John lever sitt genom sina klienter. Han är omsorgsfull och gör definitivt mer än vad plikten kräver. Trots att det oftast bara är han och prästen på begravningarna ser John till att ha valt passande musik samt har skrivit ihop en eulogi. När han så en dag får sparken pga av en omorganisation har han bara ett fall kvar liggande på sitt bord, en alkoholiserad man som legat död i sin lägenhet som av en slump ligger mittemot Johns egen. John går all in för att spåra den avlidnas släktingar kanske för att han vill sluta med flaggan i topp kanske för att det går upp för honom att han håller på att gå samma väg som sina klienter.

Still life kanske inte låter som en speciellt upphetsande film och det är den inte. Filmen är stillsam men det är en mycket bra film. En stor orsak till detta stavas Eddie Marsan. Jag minns första gången jag lade märke till denna skådis med ett något råttlikt men samtidigt sympatiskt utseende över sig i tv-serien The Vice och sen dess blir jag alltid lika glad när han dyker upp i rutan. Still life är inte de stora gesternas film det är en vemodig historia som samtidigt inger lite hopp. John är en god människa om än lite grå och jag vill att han ska hitta lycka och kärlek för han om någon förtjänar den.

Trots sitt något makliga tempo blir aldrig Still life tråkig det är en gripande film om en liten människa som försiktigt vågar bryta sina invanda rutiner för att eventuellt växa som person. Jag blir lite sorgsen när jag ser filmen en känsla som den vackra filmmusiken förstärker men det är en skön sorgsenhet som känns bra i kropp och själ. Jag ställer mig något tveksam till filmens upplösning men i övrigt en mycket bra film som rekommenderas varmt.

Även Fiffi gillade filmen.

Regi: Uberto Pasolini

Betyg: 9/10

5 tankar på “Still life (2013 Storbr)

 1. Vad fint skrivet. Vad härligt att tyckte om filmen så mycket!

  Vad gäller filmens upplösning, tror du inte det är ett slut som passar John som handen i handsken, att det är hans slut, att det inte behöver vara allas våra andras?

 2. SPOILER VARNING

  Tack Fiffi! 🙂 Hur kan man inte tycka om en film som har Marsan i rollistan ?
  Jo slutet är logiskt och passande men jag tyckte att han kunde fått ihop det med hundgårdstjejen. Samtidigt beror hans död på att John börjat leva upp som människa – innan kollade han alltid väldigt noga innan han korsade gatan så illa det kan gå när man slappnar av lite och får lite glädje………

 3. Håller med Fiffi: jättefint skrivet!.

  SPOILER VARNING
  Tror vi pratade kort om det förra lördagen, men jag blev inte heller jätteförtjust i den sista händelseutvecklingen eftersom filmen då blev mer förutsägbar än den dittills varit. Men den allra sista scenen var otroligt fin, då var det nästan att det blev lite dimmigt där i Arboga.

 4. Pingback: 10 i topp: Filmer 2014 | Jojjenito – om film...

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s