Grizzly (1976 USA)

2191Affischen utlovar ”18 feet of gut-crunching, man-eating terror” i verkligheten var björnen Teddy som spelar den argsinta grizzlyn endast 11 feet men det är kanske en petitess i sammanhanget.

Hösten närmar sig i en nationalpark när en vildsint grizzly får smak på människokött. Djuret går fram som en slåttermaskin bland campare. Parkvakten Kelly, biologen Scott och den gamle Vietnamveteranen Don reser ut i vildmarken för att likvidera djuret. Lägg till en chef som inte tar hotet på allvar så ser ni vad vi har: Jaws på land bara så mycket sämre. Däremot inte ointressant.

Regissören William Girdler verkade vara en spännande filmmakare. Tyvärr förolyckades han under arbetet med sin nionde film men hade redan hunnit med verk som Day of the Animals (djur attackerar människor pga att ozonlagret tunnats ut) eller Three on a meathook (titeln förklarar ganska bra vad det rör sig om).

Grizzly är inte bra men det märks att Girdler har haft en större ambition med filmen än bara snabba cash. Då detta var innan dataanimeringarnas gyllne(?) era var man tvungen att vara innovativ för att åtminstone ge sken av att en björn attackerar. När björnen närmar sig växlar kameran till ”björnovision”. Offren sänks med något som påminner om en björnram satt på en pinne. Till björnkramarna (grizzlyn växlar mellan att slå eller krama ihjäl sin byten) använde man tydligen en mekanisk björn. Vidare verkar en stor del av filmens karaktärer lida av en markant hörselnedsättning då björnen kommer sina offer mycket nära innan dessa upptäcker den (försent kan tilläggas). Grizzylin smyger inte i den här filmen det knakar och brakar i skogen och björnen envisas med att morra, frusta och stånka, trots dessa ljud får man repliker serverade som ”June is it you?”. För att verkligen visa tittarna att det är ”18 feet of gut-crunching, man-eating terror” som attackerar går grizzlyn klumpigt på bakbenen mot sina offer.

Regissörens konstnärliga ambitioner slutar inte med detta. Han har begåvat sina rollfigurer med små historier som mynnar ut i ingenting. Vietnamveteranen börjar plötsligt tala om att han känner sig känslokall för att i nästa stund utbrista att han är exalterad över den väntande björnjakten. Biologen kryper runt i ett renskinn och äter tydligen mackor med illaluktande pålägg då alla rynkar på näsan när smörgåsarna håvas fram i tid och otid. Filmens hjälte deppar ihop av och till och börjar tala om vilka fastighetsaffärer han kunde göra istället för att vakta nationalparker. Nu har jag bara skrapat på ytan för vi har även ett par kärlekshistorier samt en stressad/förvirrad hotelldirektör som snabbt passerar i revy. Intressanta karaktärsbeskrivningar som inte leder någonvart.

Kort och gott:  Grizzly är gjord med passion men det kommer inte långt med om kompetensen saknas både framför och bakom kameran. Sevärd är den dock.

Regi:  William Girdler

Betyg: 3/10

6 tankar på “Grizzly (1976 USA)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s