När mörkret faller ( 2006 Sverige )

1 sheet true size (68.5x101.6)Den här filmen är som ett kinderägg man får nämligen tre filmer för priset av en. När mörkret faller innehåller tre berättelser som har den gemensamma nämnare att de handlar om individer som hamnat i svåra situationer som det krävs mycket mod för att ta sig ur.

Leyla lever i en familj där hederskulturen härskar. När Leylas storasyster Nina försöker bryta sig loss ur familjens grepp och försöker leva ett någorlunda normalt liv som man kan förvänta sig av en ungdom i de äldre tonåren blir konsekvenserna fruktansvärda.

Den andra historien rör den framgångsrika journalisten Carina som misshandlas av sin sin man Håkan. En dag får Carina nog och anmäler sin man men då paret delar samma arbetsplats uppstår det problem för inte kan väl Håkan vara sån?

Slutligen har vi den framgångsrike nattklubbsägaren Aram. En natt utsätts klubben för ett attentat då några gäster som tidigare avvisats skjuter rätt in i folkmassan. Aram ser en av förövarna men hotas till livet om han vittnar.

När mörkret faller är en helt ok film men den dras med ett och annat problem. Jag var inte helt förtjust i att det var tre historier som berättades man hade gott kunnat skippat berättelsen om Aram. Historien kändes lite som kortversionen av Noll tolerans. Enbart Leylas berättelse skulle kunna ha räckt för en hel spelfilm. Det hade varit intressant att se mer av hennes fritid, liv i skolan och kompisar. Jag har också problem med upplösningen av de tre historierna de blir lite väl mycket solsken när tre ”lyckliga” slut radas upp efter varandra. Speciellt  Carinas berättelse skaver rejält andra halvan. Filmen ger också ett lite präktigt eller ja mästrande intryck av och till, speciellt en scen där man kanske fick lite P.K vånda och måste berätta för oss tittare att Leylas familj minsann inte är muslimer. På ett sätt kan det vara förståeligt då många människor besitter en stor okunskap om detta med hedersbrott men just den scenen kändes lite väl påklistrad.

Filmen är däremot engagerade då jag verkligen bryr mig om Leyla, Carina och Aram. De är alla sympatiska människor som är värda ett bättre liv. Det är bra skådisar speciellt Oldoz Javidi som spelade Leyla imponerade. Dialogen flyter mestadels på bra och känns naturlig. Skönt att man åtminstone i den här filmen har lämnat Dramaten bakom sig och insett att man gör film och inte teater.

Regi: Anders Nilsson

Betyg: 6/10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s