Åsa-Nisse i full fart (1957 Sverige)

≈sa-Nisse i full fart (1957) Filmografinr 1958/10Åsa-Nisse i full fart är den åttonde filmen av 21 och då har jag räknat bort de två filmer som är en sorts ”best of” produktioner. Till en början påminner dagens film om Åsa-Nisse flyger i luften. Åsa-Nisse har uppfunnit en ny förgasare som passar ypperligt till båtmotorer. Traktens möbelfabrikör är intresserad av att pytsa in en slant för att utveckla uppfinningen. Dock lurar det fula fiskar i vassen här i form av stockholmare. Fabrikörens dotter Brita uppvaktas av Adde, en stockholmare som seglar under falskt flagg. Han är en sol o vårare med blickarna på Nisses uppfinning . Då Åsa Nisse ska tävla i 10 000 kronors frågan i ämnet förgasare reser, Nisse, Klabbaparn (Eulalia och Kristin får som vanligt stanna hemma), fabrikören, dottern och Adde till Stockholm. Resten av historien utspelas till största delen på Hotell Intim där sällskapet bor och blir en spring i dörrar fars i jakten på ritningarna till förgasaren. I filmens final är dock allt som vanligt med ett båtrace filmat i fast-motion.
Åsa-Nisse i full fart skiljer sig markant från tidigare filmer. En stor del av handlingen är förlagd i huvudstaden och Knohult kommer lite i skymundan. För en gångs skull har filmen en ordentlig handling och intrycket av att filmen består av massa lösryckta sketcher lyser med sin frånvaro. Det kan bero på att man lämnat landet för storstaden vilket också gör att  historien känns lite fräschare och avsevärt mer alert. Det märks t.ex filmens enda sångnummer (om man nu inte räknar med Eulalias skönsång Hon växte i torpet i susande skog) där Bertil Boo för första gången lyser med sin frånvaro. Vi tittare får istället den pigga låten Cha cha cha  som sjungs av Anita Lindblom, filmens femme fatale. Att filmen som vanligt är fylld av märkliga scener, dåliga skämt:

– ”jag måste ta och sticka nu grabbar”

-”kan du inte ta och virka istället”,

och klippning samt skådespelarinsatser som är sisådär känns överflödigt att påpeka men på det hela är filmen ett steg i rätt riktning.
Regi: Ragnar Frisk
Betyg

2 tankar på “Åsa-Nisse i full fart (1957 Sverige)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s