Fanny & Alexander(1982 Sverige)

fanny_och_alexander_1_discFanny & Alexander torde vara en av Bergmans mest kända filmer Det är en s.k släkthistoria och vi får följa familjen Ekdahls öden och äventyr under några år i början av 1900 talet. Filmen startar julen 1907 och vi introduceras till familjen Ekdahl som består av änkan Helena och hennes tre söner med tillhörande familjer och vänner. När äldste sonen hastigt avlider gifter sig så småningom hans änka Emelie om sig med prästen Vergérus som visar sig vara en sadistisk människa. Värst är han mot Emelies barn speciellt då sonen Alexander som sätter sig upp mot prästens tyranni. Familjen Ekdahl försöker nu göra allt för rädda Emelie och hennes barn ur prästens klor.

Jag gjorde ett stort misstag när jag såg den här filmen: Fanny & Alexander finns i två versioner, en för bio och en avsevärt längre avsedd för televisionen. Jag såg tyvärr den förstnämnda. Bioversionen är en bra film men det retar mig att jag troligen har missat mycket av berättelsen. När jag såg filmen upplevde jag det som att man hoppat över en del skeenden, rollfigurer verkar glömmas bort t.ex så ”försvinner” en av bröderna mer eller mindre under filmens andra halva och klippningen i Fanny & Alexander kändes av och till lite märklig.

Trots detta är filmen är klart sevärd. Det är en historia som engagerar, Malmsjö är otroligt bra i sin roll och prästens hem och hushåll är som taget ur en skräckfilm. Jag begriper inte riktigt hur änkan Emelie kunde tjusas av detta svin till karl men det kanske förklaras bättre i den långa versionen. Allan Edwall är också värd att nämna i rollen som den äldste av bröderna Ekdahl. Ja överlag presterar alla skådisarna på topp och Bergman har lämnat teaterscenen bakom sig och dialogen flyter fint för en gångs skull. Den enda skådespelaren jag hade lite svårt för var Jarl Kulle som är lite väl teatralisk i sin roll. Hans karaktär hade passat bättre i gårdagens film men det är en petitess. Filmen sista tredjedel, när det blev lite väl mycket av det övernaturliga, skavde lite i mitt sinne. Avslutningsvis vill jag nämna den fantastiska scenografin. Filmen är en fest för ögat och tillsammans med Smultronstället den bästa film jag hitintills sett av Bergman men jag ska nog ta och se den långa versionen – någon gång.

Regi: Ingmar Bergman

Betyg: 7/10

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s