The Taking of Deborah Logan (2014 USA)

The Taking of Deborah LoganDet här med handkamerafilmer verkar ha kommit för att stanna. En del avskyr det och menar att filmen känns som hela havet stormar, andra (jag t.ex) störs inte nämnvärt. Görs det bra kan man uppnå en närhet till historien som ibland kan vara svår att få till med ”traditionellt” filmande. En annan fördel är att en film inte behöver ha en jättestor budget och sitter man på en bra historia finns det en chans att realisera sina drömmar utan att man måste harva runt med mössan i hand bland de stora bolagen. Det sistnämnda skälet gör naturligtvis att det blir mycket skit som produceras och ”hellre än bra” är nog ett uttryck som alltför ofta kan appliceras på den här subgenren.

The Taking of Deborah Logan är det ett filmteam som ska dokumentera alzheimer drabbade Deborah Logan och hennes sjukdomsförlopp. Det kan låta bisarrt men filmen utspelas i USA och Deborah har inte försäkringar som täcker hennes vård så på initiativ av dottern Sarah görs denna studie i utbyte mot att man betalar mammans sjukhusräkningar. Bara sjukdomen alzheimer inger en känsla av skräck men här har man pytsat in lite extra i storyn. Deborah förväntas vara lite förvirrad och kanske säga märkliga saker men efter en tid får dottern och filmteamet skäl till att fundera om vad som är sjukdom och vad som är annat.

Den här filmen bjöd på två saker: En hel del rysliga scener, regissören vet hur en slipsten ska dras och det var flera gånger jag fick det tvivelaktiga nöjet att rysa till. Man har också lyckats engagera bra skådisar i den den kvinnliga trion Jill Larson (Deborah), Anne Ramsay (Sarah) och Michelle Ang (ledaren för forskningsprojektet). De var för mig okända namn men skådespelarna är riktigt bra och trovärdiga i filmen. Då det rör sig om skräck håller det som tyvärr oftast inte hela vägen ut och filmen blir lite tramsig sista halvtimmen men det är något jag börjar bli van vid det här laget.

Regi:Adam Robitel

Betyg: 7/10

4 tankar på “The Taking of Deborah Logan (2014 USA)

  1. Jag gillade den här filmen. Tyckte om temat med Alzheimers – det är ju bara läskigt det. Att glömma saker och så. Som du säger är handkamera ibland bra och tillför någonting, och ibland irriterande. Men i den här filmen tillförde det till historien och jag tyckte om det. Ja, man ryste till lite ibland. Men ja, otroligt löjlig i slutet..

    • Stämmer man skulle nog nästan kunna göra en skräckis bara baserad på den sjukdomen. Handkameran var bra här men jag brukar vara ganska förtjust i de skräckisar som använder sig av den.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s