Blade II ( 2002 USA )

Blade-2-Sound-Track-New-Line-Cinema-2002Under 70-talet blev skräckserier populärt igen. Marvel statade upp en hel del tidningar som rörde detta område b.la Dracula, Frankenstein och Blade som dagens film handlar om. Blade är en halvvampyr vilket innebär att. han kan äta vitlöksbröd, dricka vigvatten och ragga tjejer när de solbadar. Det enda problemet han har är en törst efter blod men det löser han med hjälp av ett serum. Tillsammans med sin partner Whistler bekämpar han vampyrer jorden över. Blade II är som namnet antyder uppföljaren till Blade som kom 1998. Den filmen gick tydligen så bra att man bestämde sig för en uppföljare.

I tvåan ber vampyrerna Blade om hjälp då en ny sorts vampyr dykt upp. Den här sortens blodsugare har en större törst och gör ingen åtskillnad på människor eller vampyrer. Då båda rasernas existens hotas bildar Blade och vampyrerna en osäker allians för att bekämpa sin fiende.

Det här är en film som man får ta för vad den är, lite hjärndöd underhållning med en och annan ok skådis och dit räknas verkligen inte Wesley Snipes. Han står som producent och har nog haft ett och annat att säga till om i produktionen. Blade är skrattretande tuff.  Han är klädd i läder och knarrar som en skinnsoffa när han rör sig  när han drar sitt svärd svischar det så att man tror att det är full storm i vardagsrummet. Vidare så skådespelar inte Snipes han poserar sig genom filmen. Känslan av att Snipes tror att han gör en modekatalog för läderkläder istället för en film är stor. Just fighterna är ett kapitel för sig. Jag tror att det var recensenten Fredrik Sahlin som liknade Blade II vid en porrfilm där man bytt ut sexscenerna mot fighter och jag är böjd att hålla med. Filmens fighter är lite onödiga då Blade egentligen bara behöver toucha vampyrerna med sina vapen för att de ska gå upp i rök. Problemet blir då att Snipes inte får visa publiken hur duktig han är på att hoppa, sparka och posera därav dras dessa fighter ut i det oändliga.

På pappret borde Blade II vara en någorlunda bra film. Den har en kompent regissör, en story som är helt ok samt en handfull bra skådisar. Trots detta faller den ganska platt kanske därför att Wesley Snipes haft för mycket att säga till om. För en stunds hjärndöd förströelse duger den dock, det finns värre filmer i genren.

Regi: Guillermo del Toro

Betyg: 4/10

P.S I bara farten såg jag jag även Blade III (jag var väl ovanligt hjärndöd denna dag). Det var ungefär samma visa: Det enda anmärkningsvärda var att någon i produktionen ansåg att stolpskottet Dominic Purcell var som klipp och skuren för att spela Dracula. Jösses!

8 tankar på “Blade II ( 2002 USA )

 1. Ajaj..överkonsumtion av pösiga pch poserande vampyrer kan bli för mycket. Jag minns att jag tyckte första rullen om Blade var ok…men sen blev det som vanligt lite fööör mycket av det…eh…klyschiga.
  Bra spaning där på Snipes….”Känslan av att Snipes tror att han gör en modekatalog för läderkläder istället för en film är stor” HAHAHAHA! Bra, mycket bra.

  Snipes är egentligen en jävligt jobbig ”skådespelare”!

  • Visst är det som så. Det är bara det att i Blade sticker fightingen ut lite väl mycket då han snabbt och enkelt kan eliminera sina motståndare utan att ta till nävarna.

   • Mja, jag är nog fortfarande tillräckligt förtjust i del Toros bildspråk för att ha lättare att svälja det myckna fajtandet. Däremot kan vi vara överens om att lägga Blade Trinity till handlingarna.

   • Du är nog lite mer förtjust i del Toro än vad jag är. Egentligen är det bara Hellboyfilmerna och Pan som jag gillar. Har iofs inte sett Chronos och Crimson Peak än.

 2. Lustigt. Jag gillade den här tvåan betydligt mer än ettan och trean. Jag tyckte den hittade helt rätt over the top-ton, och Snipes funkade också. Jag kände av del Toros närvaro i registolen, bl a monsterdesignen på übervampyrerna med deras stora vidöppna käkar plus sugslang. Och Ron Perlman var ett trevligt tillskott i casten.

  https://jojjenito.com/2020/12/25/blade-ii-2002/

  • Inget fel på skådisarna förutom Snipes då. Gillade den mer när jag såg den första ggn – kanske jag ändrar mig när jag ser rullen en tredje gång. Knarrandet av läder ska inte underskattas 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s