Leia K & Johnny Bode

9789172035638_largeDet kan synas långsökt att skönsångaren Johnny Bode från 30-talet skulle ha några beröringspunkter med rapparen Leila K men det skulle visa sig att de två har en hel del gemensamt.

Johnny Bode gjorde karriär under 30-talet då han både skrev och sjöng låtar. Under kriget for han till Norge och satte upp en revy på beställning av nazisterna, ett beslut som skulle jaga honom resten av livet. Efter kriget var Bode icke önskvärd på den svenska kulturscenen och fick hanka sig sig fram genom att skriva låtar under pseudonym. På 50-talet fick han arbete på den österrikiska operan (hur går jag inte in på här) för att avsluta sin artistiska karriär med att sjunga in s.k ekivoka visor. Det är det sistnämnda han är mest känd för idag med ”hits” som Neger Joe och Runka mig med vita handskar på. Om nu inte detta skulle räcka som kärriär visade sig Bode vara: mytoman, bedragare , tjuv samt sol och vårare. Han blev även steriliserad samt inlagd på sinnessjukhus två gånger.

Leila K:s karriär har liknande drag. Hon slog igenom med dunder och brak tillsammans med RobnRaz. Mitt under en turné sjukskrev hon sig och drog till Ibiza. Trots detta missöde gjorde hon comeback inte en utan två gånger och var tydligen avsevärt större internationellt än vad jag någonsin kunnat ana. Varje framgång följdes dock av ett större sammanbrott och efter den senaste kollapsen är Leila numera uteliggare samt har gjort ett par vändor i fängelse. På senare tid verkar hon dock vara igång med musiken igen något en inställd spelning i skitprogrammet Sommarkrysset vittnar om. Leila K har även framfört ett par låtar live med de forna bandkollegorna RobnRaz. Hur denna comeback kommer arta sig för framtiden utvisa.

historien-om-leila-kDet är två mycket tragiska människoöden som skildras i böckerna. I Bodes fall berodde hans problem i mångt och mycket på psykisk sjukdom som hela tiden låg och puttrade i bakgrunden. Det spelade ingen roll hur bra det gick för karln så var han tvungen att schabbla bort sin karriär på skitsaker. Samtidigt hade han trots allt en viss charm och det är med ett motvilligt leende man läser om många av hans bravader. Många drabbades av Bodes framfart men i slutändan var det han som förlorade. Leila K dras antagligen med någon form av bokstavskombination (en helt okvalificerad gissning från min sida). I kombination med en orolig uppväxt där b.la hennes far försökte få henne bortgift i Marocko och en allt för snabb framgång har detta varit förödande. Både Bode och Leila visar sig vara sina egna värsta fiender.

De två böckerna är läsvärda då det rör sig om intressanta människoöden. Norlen snöar ibland in lite väl mycket på detaljer och boken kunde gott ha redigerats lite hårdare. Den påminner i sina stunder om Edward Persson biografin jag läste häromåret. Wallenberg är mer personligt involverad med personen han skriver om. Egentligen försökte Wallenberg få Leila K till studion för att spela in en skiva Ett projekt som visade sig vara allt annat än enkelt. Det blev till slut material till en singel och en bok. Wallenberg har blivit stämd av Leila K pga uteblivna intäkter och det har varit bråk om boken. Ingen av böckerna är någon snaskig läsning utan är tragiska och sorgliga berättelser om två människor som nog inte mår så bra när det kommer till kritan.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s