Last shift (2014 USA)

MV5BMTQ2NDM5NTMwMF5BMl5BanBnXkFtZTgwMTkzMDA4NjE@._V1__SX1857_SY903_En polisstation ska stängas för gott men då bevisförrådet inte har tömts kan man inte lämna stationen obevakad. Istället för att hyra in ett vaktbolag för dyra pengar väljer ledningen att låta en nyexaminerad polis hålla vakt under den sista natten och lotten faller på den unga polisen Jessica. Hon är som sagt ny på jobbet och vill verkligen inte klanta till det, hon har ett rykte att leva upp till då hennes far var polis och dödades i tjänsten. Jessicas pass startar stillsamt även om den tomma stationen är lite småruggig. Tystnaden bryts av att det ringer på stationens telefon, i luren är det en panikslagen kvinna som hävdar att hon blivit kidnappad. Samtalet bryts och en bekymrad Jessica ringer till den nyöppnade stationen. Där hävdar man att ingen utomstående kan ringa till Jessicas telefon.

En första blick på filmen gör att man tycker sig tro att detta är en vanlig dussinskräckis, fylld med kassa skådisar och billig CGI gjord utan en känsla för varför man gör skräckisar – nämligen för att skrämmas. Inget kunde vara mer fel. Den för mig helt okända Juliana Harkavy är i stort sett filmens enda skådis. Klart att det dyker upp en och annan ovälkommen besökare under nattens men det är Harkavy som är med i de flesta scenerna och hon sköter jobbet bra.

Filmen är krypande ruggig och man överanvänder inte effekter utan väljer ofta att skrämmas med små medel men även en hel del jumpscares. Vanligtvis ogillar jag detta trick men i Last shift funkar det för en gångs skull. Visst det är CGI effekter, spöken, blod och annat snask men det görs på ett bra sätt och man går aldrig till överdrift. Vidare tycker jag att manus klarar av att besvara den fråga man som tittare ställer sig: Varför drar inte Jessica från stationen på en gång?. Genom att ge henne en någorlunda (för att vara en skräckfilm i alla fall) stabil bakgrund begriper jag varför hon inte drar på stört när det börjar bli otrevligt. Även bakgrunden till spökerierna på stationen är gjorda med en viss ambition så tittarna bjuds även på ett litet mysterium som nystas upp allt efter som berättelsen utvecklas.

Det är bara att tacka och ta emot när sådana här fina lågbudgetproduktioner (antar jag att det är) dyker upp. Det är just filmer som Last shift som gör att man harvar igenom en massa skit då man aldrig kan veta var guldkornen döljer sig.

Fiffi kollar in en liten pärla till film från Nya Zeeland och Sofia har dagen till ära valt en för mig helt okänd film.

Regi: Anthony DiBlasi

Betyg: 8/10

6 tankar på “Last shift (2014 USA)

  1. Säger som de andra — den här lät klart intressant. Har du förresten sett The Borderlands? Senaste From Beyond-podden pratade om den och det lät som något som kanske skulle kunna passa herrn…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s