Howl (2015 Storbr)

MV5BOTA1Mzc3OTY4M15BMl5BanBnXkFtZTgwMDkxODYyNjE@._V1__SX1857_SY903_Den unge konduktören Joe har en riktig otursdag. Han får inte den befordran han ansökt om och hans kollega som fick tjänsten startar sitt nya jobb att med ett hånflin beordra Joe att ta nattpasset. Resan går till en början bra men mitt i ett skogsområde (där inga mobiltelefoner fungerar – suprise) tvingas lokföraren till ett nödstopp. Det verkar inte vara bättre än att han kört på något djur. Föraren går ut för att undersöka och så har brittiska motsvarigheten till SJ en månadslön mindre att betala ut. Tågets personal och passagerare finner sig vara belägrade av något som är stort och lurvigt och har som mål att ta sig in i tåget för att få ett skrovmål.

Det visade sig bli en hel del lågbudgetfilmer denna skräckfilmsvecka. Så här i backspegeln var det inte så illa då de flesta av filmerna  visat sig vara, om inte mästerverk i genren, åtminstone underhållande. Även filmen Howl sällar sig till denna skara. Skådisar och produktionsteam är för mig helt okända, bortsett från Sean Pertwee som gör ett alldeles för kort inhopp som lokförare. Kända eller inte spelar inte så stor roll man har lyckats knåpa ihop en helt ok film på ett tema jag gillar: En grupp människor som är isolerade och blir belägrade av en yttre fiende. Temat är troligen lika gammalt som filmkonsten men vad spelar det för roll. Attack mot polisstation 13,  Prince of darkness, och Dilligensen är alla olika variationer på temat.

Filmen håller ett högt tempo efter man kört den obligatoriska presentationen av tågets resenärer och personal. Av och till blir det lite småspännande även om den vane tittaren ganska lätt kan räkna ut i vilken ordning resenärerna ska stryka med. Berättelsen slirar dock till de gånger man försöker skapa lite mer känslomässig stämning och filmens karaktärer ska föra en dialog som inte rör hotet man ställts inför. Då märks det att man passerar sin kompetens nivå. Det blir lätt lite klyschigt och känns onaturligt och stelt. Varulvarna är helt ok och är inte allt för mycket cgi-ade, lagom smarta och vildsinta. I filmen uppfylls inte varulvsmytens alla regler men när det gäller just detta monster verkar filmbranschen överlag inte vara speciellt noga med att hålla på regler som t.ex silverkulor.  Howl är inte en toppfilm men den slinker ned lätt och man får 90 relativt underhållande minuter.

Regi: Paul Hyett

Betyg: 6/10

Annonser

7 thoughts on “Howl (2015 Storbr)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s