Outcast (2010 Storbr/Irland)

Outcast-20101Mary är på flykt tillsammans med sin son Fergal.  Vem de flyr från och varför är lite oklart till en början men snart begriper man att de är på flykt undan en klan som besitter magiska krafter. Klanen vill lägga vantarna på Fergie som har en ovanlig förmåga. Mor och son beslutar sig för att sluta fly och ta upp kampen mot sina förföljare. Platsen de väljer för slutstriden är ett slitet bostadsområde i Edinburghs utkanter. När sonen blir förälskad i grannflickan Petronella börjar samarbetet mellan mor och son krackelera samtidigt som förföljarna närmar sig.

Det här var en dold pärla som är väl värd en titt. Visst det är en lågbudgetfilm med  kackiga CGI-effekter. Det är däremot lätt att blunda för sådana petitesser när man får en bra story och bunt bra skådisar.  Kate Dickie (Mary), Hanna Stanbridge (Petronella) och James Nesbitt som ledaren för jägarna sköter jobbet fint. Sonen Fergal spelas av Niall Bunton och detta verkar vara den enda film han gjort,  lite synd då han är klart kompetent men kommer lite i skymundan då de övriga är så pass bra i sina roller.

Outcast är kanske inte så värst skräckframkallande men filmen är däremot spännande och fantasifull. Mary och jägarna strider mot varandra med hjälp av trolldom och besvärjelserna flyger fram och tillbaka i det sunkiga bostadsområdet. Det är inte Harry Potter trollerier utan lite mer stillsammare men desto äckligare ritualer som används. Man kokar te(?) på insekter, målar tecken för att dölja sig från omvärlden, tatuerar in skyddssymboler på kroppen och hinner även med lite nekromanti innan filmen slutar. Jag anar att man skulle få ut än mer av filmen om man var lite bevandrad inom keltisk mytologi men det är som sagt bara en aning. Skitiga miljöer, slitna skottar och magi, räcker långt även om budgeten är liten.

Sofia har en film av den något ojämne mästerregissören John Carpenter och Fiffi går all in på sociala medier.

Regi: Colm McCarthy

Betyg: 7/10

8 tankar på “Outcast (2010 Storbr/Irland)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s