German angst (2015 Tyskland)

poster-1Monsters of film festivalen i Stockholm avslutades igår. Det är en trevlig liten festival som satsar på fantasy och (främst) skräckfilm. Festivalen samarbetar med SF-anytime vilket gör att vi landsortsbor kan se ett urval av filmer från programmet. Ett föredömligt intiativ som de större festivalerna borde ta efter. Tack vare detta har jag sett några filmer från festivalen. Först ut är en tysk antologifilm.

Filmen består av tre olika historier: Den första berättelsen handlar om en ung tjej som bor i en riktigt sunkig lägenhet där hon håller en man fången. Mellanstoryn rör ett dövstumt par som misshandlas av ett gäng nazister. Med hjälp av magi tar de hämnd på sina förövare. Till sist får vi stifta bekantskap med Berlins främsta flaskfotograf (finns tydligen alla möjliga jobb nu för tiden) som hamnar i klorna på en sekt som sysslar med att tugga i sig alrunor och ha sex.

Filmen heter som sagt German angst och det är det sistnämnda ordet man tagit fasta på här. Filmen dryper av ångest. Det är skitigt, grått, sunkigt och otrevligt. Kort och gott filmen präglas av dålig stämning. Det som inte alls präglar filmen är bra historier. Jag tror att jag begrep historierna men det kan man inte alltid vara så säker på att man har gjort. Det kanske finns ett konstärligt djup i berättelserna som går mig helt förbi. Episoderna har en början och slut men mest sitter jag kliar mig på huvudet och tänker jaha vad vill regissören förmedla med sin berättelse? De är vare sig intressanta eller rysliga möjligtvis tekniskt kompetenta. Ångest får man så det räcker och blir över men det är också det enda.

Regi:Jörg Buttgereit, Michal Kosakowski, Andreas Marschall

Betyg: 2/10

6 tankar på “German angst (2015 Tyskland)

  1. Japp, vi är överens. Dessa kortfilmer gav i princip ingenting. Första var mest skum och konstnärlig, den andra irriterande. Den enda som gav mig nåt lite var den tredje och sista med sin mystiska sekt. Men i slutändan var detta mest blahablaha.

    • Jo den tredje var bäst om nu detta ord kan användas – minst dålig är nog mer korrekt i sammanhanget. Blahablaha är en mycket bra sammanfattning av detta tyska dravel. Men håll i dig, mexikanaren var än sämre det inlägget kommer till helgen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s