Filmspanarna:Syskon

French actress Catherine Deneuve, 1963. (Photo by Paul Popper/Popperfoto/Getty Images)

Catherine Deneuve

Filmspanartemat denna månad är syskon. Ett kort ögonblick lutade det åt en hyllningstext till Bröderna Marx men så kom jag att tänka på tvillingsystrarna Delphine och Solange. De är absolut värda två inlägg. Två? Jo jag har redan skrivit om filmen Flickorna i Rochefort för drygt ett år sen men känner att jag måste återvända till den ljuvliga staden Rochefort där var dag är en sommardag. Återvända är kanske fel ord då filmen aldrig lämnat mitt sinne sedan jag såg den för första gången drygt ett år sedan. I dokumentären om filmen intervjuade man ett fan. Hon hade en vhs kopia av filmen i sin handväska så hon alltid kunde se den när andan föll på. Så långt gången är jag inte men det är en film som sätter sig.

Det är en simpel och banal film, vissa skulle nog kalla den för ytlig och infantil. Må så vara men det är en film som ger mig en magisk känsla. Det är en film att se regniga sommardagar, mörka höstkvällar, hela den förbannade vintern och de dagarna när man knappt kan bärga sig innan våren kommer. Det är en film som ger mig en själslig glädje men den hade inte varit mycket värd om det inte vore för de tidigare nämnda syskonen Delphine och Solange. De är två fräsiga (yngre läsare får slå upp det ordets betydelse i ett slanglexikon) tjejer i tjugoårsåldern. Det har avverkat alla intressanta karlar i stan och känner att Rochefort har blivit en för liten stad för att uppfylla deras drömmar och jakt på kärlek. Systararna planerar att dra till Paris men hur vet de inte riktigt. Delphine och Solange är två ytliga tjejer som är fåfänga och kanske lite blåögda men samtidigt vet de vad de vill här i livet och tvekar inte att att ta för sig av det. De är två personer som är charmerande med hjärtat på rätta stället, de tar livet med en klackspark och jag kan förstå att karlarna faller som furor för de två.

the-young-girls-of-rochefort

m_167728768_0

Françoise Dorléac

En intressant detalj är att systrarna Delphine och Solange som spelas av Catherine Deneuve och Françoise Dorléac var systrar i verkligheten. Att de hade olika efternamn beror på att Catherine Deneuve valde att ta sin mors flicknamn.  Deneuve är en känd skådis medan hennes syster Françoise är desto mer anonym. Anledningen till detta är att hon dog i en bilolycka endast 25 år gammal kort efter att filmen haft premiär. Det är tragiskt för i Flickorna i Rochefort lyser hon lika starkt som sin syster och hur hennes framtida karriär hade blivit får man tyvärr aldrig veta. Jag får vara tacksam över filmen där sommaren och kärleken är evig. Naivt? Mycket möjligt men det kan jag kosta på mig att vara ibland.

P.s Efter mycket tjat från min sida såg min dotter (som har en mer förfinad filmsmak än sin far) denna film. Hennes omdöme? ”Filmen?…….den var lite speciell.” Alla kan inte ha samma smak och tur är väl det.

Andra filmspanare som kanske håller sig lite mer strikt till temat syskon kan ni läsa om här.

filmspanarna-bred

Jojjenito

Movies-noir

Har du inte sett den

Rörliga bilder och tryckta ord

Fripps filmrevyer

Fiffis filmtajm

 

7 tankar på “Filmspanarna:Syskon

 1. Jättefin text! Fint att läsa att du lagt ner så mycket hjärta i den 🙂
  Och jag hade ingen aning om att dom var systrar.

   • Tack Fiffi – jo det är en film som gick direkt in i hjärtat när jag såg den kul att höra att det märktes. Jag visste inte heller att de var systrar tills att jag började läsa om filmen lite här och där.

 2. Perfekt filmval för temat ju!

  Jag har inte sett denna film! Men vår gemensamma ”syster” Sofia fick mig att se systerfilmen Paraplyerna i Cherbourg och den var fräsig och lite ljuvlig! Sista scenen var något extraordinärt känslosamt. Ska kanske se om jag inte ska pröva denna musikal någon gång.

  • Tackar Henke.
   JAG tycker detta är en ljuvlig film med stora känslor. En lättsammare tvilling till Paraplyerna som jag också älskar. Ge den gärna en chans.

 3. Åh, jag har ju sparat på den här till nästa års musikaltema. Nästan lite nervös om mitt omdöme ska finna nåd inför dig 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s