Macbeth (2005 Storbr)

macbet11Macbeth i restaurangmiljö kan det vara något? Absolut! BBC har under namnet ShakespeaRe-told gjort ett antal adaptioner på William Shakespeares pjäser. Vad jag förstått så är berättelserna satta i en annan miljö än originalet och man har har gjort språket mer modernt. Nu har jag bara sett en av de fyra filmerna men detta var en förnöjsam tillställning.

James McAvoy spelar kocken Joe Macbeth. Han lagar maten men det är restaurangens ägare Duncan Docherty som tar åt sig all ära trots detta är Joe relativt nöjd med situationen. Detta ändras en sen natt då  Macbeth tillsammans med sin vän Billy stöter på några sopgubbar som spår hans framtid. Spådomen sätter griller i huvudet på Macbeth som börjar intrigera tillsammans med sin fru för att ta ett kliv upp i branschen. Om det innebär att gå över lik – må så vara.

Detta funkade som sagt ypperligt. Transfereringen från mörka slott och vindpinade hedar till ett kök och slamrande kastruller gick alldeles utmärkt. Skådisarna är bra med ett extra plus i kanten för James McAvoy. Hans tolkning av Macbeth är en skör men samtidigt hänsynslös karaktär. Bäst funkar språket. Det har en touch av Shakespeares versspråk men det är moderniserat så att det flyter på som ”vanliga” repliker. Manusförfattaren har behållit innehållet men skippat de långa utläggningarna pjäsförfattaren vanligtvis har. Detta var ett bra val då jag av och till funnit att det skär sig en aning då man förlagt Shakespeares pjäser i modern tid men valt att behålla versspråket vilket av och till gett en anakronistisk känsla som kan störa en aning.

Min enda invändning till storyn är att den speciellt mot slutet känns lite stressad. Saker och ting sker lite väl snabbt och jag får känslan av att filmen inte fick gå över en viss speltid. Bortsett från detta är filmen klart sevärd vare sig man gillar Shakespeare eller inte.

Sofia har även skrivit ett par rader om filmen och de övriga tre filmerna i serien.

Regi: Mark Brozel

Betyg: 7/10

3 tankar på “Macbeth (2005 Storbr)

  1. Tack för ping och vad roligt att du gillade den! Själv kan jag bara hålla med om att detta är den bästa av de fyra ReTold-filmerna, en smart och snygg översättning som är väl utförd.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s