The Wave (2015 Norge)

THE WAVE artworkThe Wave eller Bølgen som den heter i original är en norsk katastroffilm och även landets bidrag till nästa års Oscarsgala. Geologen Philip ska flytta till storstaden (?) Stavanger. I flera år har hans arbete gått ut på att bevaka ett instabilt berg som ligger i änden av en fjord. Om berget skulle rasa blir resultatet en tsunamivåg på en sisådär 80 meter. Naturligtvis börjar berget röra på sig innan geolog och kärnfamilj (de har dock ingen hund) hunnit lämna den pastorala idyllen och man får nu fly för sina liv.

Katastroffilmer hör inte till min favoritgenre men en viss underhållning för stunden kan trots allt uppnås vid en titt. The Wave skiljer sig inte nämnvärt från sina amerikanska förlagor. Filmen är snygg, effekterna bra och från och till blir det lite spännande. Om man ska fortsätta att jämföra med amerikanerna så har filmen tydligen bara kostat 50 miljoner att göra och det märks verkligen inte. Kanske jänkarna skulle ta och besöka Norge för att lära sig hur man gör film kostnadseffektivt. Betyget blir inte mer än godkänt men det beror nog mer på mig än filmen som rekommenderas om man nu är förtjust i genren.

Däremot började jag istället fundera på svenska filmer.

Varför är det som så att svensk filmproduktion måste vara så förtvivlat skitnödig? I detta land verkar det bara vara möjligt att producera filmer inom fyra genrer: barnfilm, drama, komedi och deckare direkt till dvd. Om man försöker göra något annat är det oftast eldsjälar som själva skrapat ihop pengarna vilket tyvärr oftast märks. Om det mot förmodan görs en genrebrytande film inom den ”vanliga” filmindustrin brukar filmmakarna göra allt i sin makt för att berätta att de minsann inte gjort någon t.ex en skräckfilm utan de har endast använt sig av den yttre ramen för att skildra något djupare. Tomas Alfredsson brukar vrida sig som en mask så fort Låt den rätte komma in hamnar på tapeten och börjar instinktivt försvara sin film med att det inte är en skräckfilm. Jag blir så trött på denna fisförnäma blöta dramatenfilt som ligger över detta land.

I Norge kanske de inte spottar ut filmer i andra genrer men under 2000 talet har man åtminstone gjort en handfull skräckisar där man tar genren på allvar, en viking/monster/äventyrsfilm som var klart godkänd och nu en rejäl katastroffilm. De har säkert gjort fler filmer som jag missat. Gemensamt är att man trott och satsat på projektet. I Sverige harvar man på i samma gamla spår i film efter film. Det känns synd för jag tror att vi har potentialen att göra både allvarliga dramer, bra barnfilm och massa annat men någonstans tar det stopp och det är lite synd.

Regi: Roar Uthaug

Betyg: 5/10

Annons

6 tankar på “The Wave (2015 Norge)

 1. Bra rutet om svensk films feghet när det gäller ”genrefilm”. Några exempel där man faktiskt försökt (mer eller mindre lyckat, och säkert ibland låglågbudget): Storm, Den osynlige, Frostbiten, Vittra, Vampyrer. Men det är ju skrämmande få filmer som är utanför dina fyra kategorier.

  • Frostbiten och Vittra har jag sett. Den förstnämnda mjae men Vittra var bra.
   Man undrar vad de lär ut på de olika filmskolorna i landet?

 2. Filmen var klart godkänd och sevärd. Gillade den mer under första halvan innan katastrofen slår till.

  http://moviesnoir.blogspot.com/2015/11/bolgen-the-wave.html

  Sen håller jag med om svensk film. En av anledningarna till varför jag ser så lite svensk film. Finns inte så mycket nytt/annorlunda.

  Två problem jag ser. Det huvudsakliga är givetvis de som beslutar om vem som ska få bidrag till att få göra film. Det känns som under kommunisttiden där man bara valde att stödja/tillåta filmer som höll sig innanför deras uppsatta komfortramar.

  Givetvis måste de även vara politiskt korrekta hela tiden, så man ger de med utländsk bakgrund och kvinnor extra stöd (Svenska Filminstitutet skickar titt som tätt ut pressmeddelanden om detta).

  Norge har gått ifrån den modellen på senare år och det har resulterat i fler intressanta filmer.

  Vad gäller mer etablerade svenska regissörer vågar de väl inte riktigt ta ut svängarna. Eller så går de till Hollywood.

  • Sverige gör likt många andra länder både bra och dålig film men den känns väldigt rigid. Till varje jul ska det komma en ”varm” komedi etc etc. Det finns många duktiga filmskapare och skådisar jag tycker bara att det skulle vara roligt om man vågade bredda sig lite. SVT är mer vågade än filmvärlden och det känns lite som bakvända världen.
   Kommunisttiden ? har Sverige varit kommunistisk? Det har jag missat 😉
   Jag vet/har läst att Harry Schein hade många märkliga idéer vad film skulle handla om resultatet av hans tyckande har mynnat ut i många WTF filmer.

   PK delen vet jag inget om mer än att det är få kvinnor och invandrare som får göra film vilket kanske inte är ok med tanke på deras procentuella andel av befolkningen. Sedan kan man alltid diskutera om kvotering är rätt väg eller inte.

 3. Relevant rant. Å andra sidan, måste alla länder vara bra på alla genrer? Det man däremot kan ha åsikter om är att genrefilm inte ses som lika ”fint” som drama, men den åsikten är ju knappast unik för Sverige.

  • Absolut inte men jag vänder mig emot att man undviker och nästan pudlar när man gör en film i en annan genre än de vedertagna. Låt var film få tala för sig själv.
   Att drama har en särställning märks verkligen på olika festivaler men det är lite synd då det finns så mycket annat.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s