Börje Ahlstedt: Från min loge på Dramaten

ladda nedDet har varit dåligt med böcker och serier på den här bloggen senaste tiden. Det tänker jag råda bot på med att köra böcker och serier ett antal lördagar framöver. Jag börjar med en av de konstigaste och mest underhållande böcker jag läst på senare tid nämligen skådespelaren Börje Ahlstedts memoarer.

Redan efter ett par kapitel  börjar jag undra vad det är jag läser. Är det en människa som helt tappat  kontakten med verkligheten? Är det ett enda stort skämt? Är Börje unik eller finns det fler människor av hans sort som springer fritt på gator och torg? Det är en förskräckande tanke samtidigt som det är en underhållande läsning.

Boken har tre huvudteman: Börjes förträfflighet. Börjes oförrätter samt Börje och Bergman. Börjes förträfflighet är nog det parti var lättast att svälja då han i mitt tycke är en bra skådespelare trots att jag inte ger speciellt mycket för teater. De partier där Börje berättar om hur han går in i en roll och hur han anser att man ska tackla skådespeleriets ädla konst är intressanta och ger en viss inblick hur en skådis kan arbeta. Däremot blir det mest fjantigt då författaren här och där i boken stoppat in lösrykta citat där någon recensent skriver hur bra Börje är. Det är som att Börje genom oberoende källor vill bevisa att han är en bra skådis.

Börjes oförrätter och åsikter är nog roligast att läsa om. En del personer gillar han t.ex Lena Nyman och Jonas Karlsson däremot anser han att Peter Stormare är en posör som sätter sig själv i främsta rummet. Det gör inte Börje då han ger allt till sin publik. Det är många som får en känga och skådespelaren ger ett intryck av att vara en anings överkänslig och småaktig. Just det sistnämnda erkänner han bla genom att skriva att han nog var lite väl elak mot Peter Harryson (hånades av Börje för att han spelat Herr Padda) och Sven-Bertil Taube i Stjärnorna på slottet. Taube var han irriterad på sedan många år eftersom Taube hade fått mer beundran än Börje av ett grupp kvinnor på en fest. Taube sjöng – Börje läste dikter. I stycket efter ursäkten kan dock inte Börje att avhålla sig ifrån att insinuera att Taube har problem med spriten så den där festaftonen för många år sedan måste sitta som en djup tagg i hans hjärta.

Den delar av boken som rör Börje och Bergman blir bara konstiga och stundtals lite obehagliga. Han menar att han var en av få som inte fjäskade för regissören samtidigt är boken paradoxalt nog full av fjäsk för den numera döde regissören. Börje skriver det inte rent ut men jag får intrycket av att åtminstone han tror sig vara Bergmans hemlige bästis. Det är en hel del skrönor och olustiga historier Börje berättar om Bergman och bilden av att regissören var ett manschauvinistiskt as går inte att komma ifrån. Börje har dock överseende med beteendet då Bergman var: A: En spjuver B: Ett geni.

Det finns som sagt mycket att läsa i denna förhållandevis korta bok men områden som t.ex Börjes syn på kvinnor överlåter jag med varm hand till hugade läsare. En underhållande men samtidigt lite obehaglig bok av en man som verkar leva i en helt annan verklighet än jag själv. Börje ska åtminstone ha credit för att han inte verkar haft något filter över vad man bör säga och inte men han är väl för gammal för att skämmas.

Nu hoppas jag bara att Jan Malmsjö ändrar sig och skriver klart sina memoarer – de torde vara ett snäpp vassare.

 

2 tankar på “Börje Ahlstedt: Från min loge på Dramaten

  1. Underbart med löfte om böcker och serier — det tackar vi för. Just den här verkar ju vara en märklig bekantskap. Kan exvis inte låta bli att fastna på hur man kan anklaga ngn för att sätta sig själv i främsta rummet när man själv just skrivit en självbiografi tryfferad med positiva recensioner om de egna insatserna 🙂

    • Kul att du gillar det med böcker/serier alltså.
      Denna bok är full av paradoxer av detta slag men man märker snart att Börje inte spelar efter samma regler som oss vanliga dödliga

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s