Clive Barker: The Scarlet gospels

s8f0ltkzaa8nuio1zlcbDetektiven Harry D’Amour sysslar med fall som rör det paranormala. av ett spöke får han i uppdrag att rensa dennes hem på diverse föremål som den avlidne inte vill att de efterlevande ska upptäcka. Bland föremålen upptäcker Harry en kub som han – trots att både Harry och vi som läsare av Barker vet vad det är – inte kan låta bli att fingra på. Det går som det går och Harry öppnar porten till helvetet och Pinehead dyker upp. Den här gången är inte hans mål att plåga folk, Pinehead har något helt annat i sinnet.

Ja så var den äntligen här Clive Barkers ”uppföljare” till The Hellbound heart. Författaren har jobbat länge med berättelsen som började som en längre novell men har nu växt till en roman. Barker har länge känt att Pinehead blivit missförstådd och blivit allt för ändrad via filmer, serier och böcker som bygger på Barkers mytologi. Han ska egentligen kallas för The Hell priest och i boken blir han furiös om någon kallar honom för Pinehead. The Scarlet gospels är Barkers försök att återerövra sin skapelse och till viss mån lyckas han.

The Scarlet gospels var inte riktigt vad jag väntat mig. Den startar som en skräckberättelse men utvecklas till att bli något som bäst kan beskrivas som fantasy (vilken sub-genre berättelsen skulle hamna i vet jag dock inte). Detta var lite av en besvikelse men storyn som så funkar och den är inte ointressant men inte speciellt spännande. Barker har en tendens att fastna i slafsiga detaljer, i novellens form går det bra men i romanform blir det tidvis både tjatigt och repetitivt. Första gången är det både rysligt och äckligt men när en kropps sönderslitande beskrivs för femte gången närmar man sig parodins marker och det blir bara larvigt. Vidare blir berättelsen mindre spännande då Barker målar upp sin bild av helvetet ganska detaljerat. Det är just fruktan av det okända som gör platser som helvetet spännande men när allt presenteras in i detalj vad finns då att frukta? Även karaktären The Hell priest blir mindre skräckinjagande ju mer information man får om honom.

Slutligen måste jag nämna författarens besatthet av underliv. Man skulle kunna tro att det är en handbok i gynekologi eller urologi man läser. I Barkers värld verkar människor och varelser definieras av vad de har mellan benen och det har aldrig varit tydligare än i The Scarlet gospels. Mycket, mycket, mycket tröttsamt att läsa om i längden. Jag börjar misstänka att författaren lider av kastrationsångest.

I en tidigare recension av Barker skrev jag att han håller sig precis på gränsen till att bli för överdriven och därmed fjantig i denna bok passerade författaren den gränsen. Knappt godkänd läsning det som räddar The Scarlet gospels från att haverera totalt är en hel del påhittiga detaljer (som inte rör underliv) och en story som iofs inte är så spännande men åtminstone är halvintressant.

Annonser

2 thoughts on “Clive Barker: The Scarlet gospels

  1. Jag vet ju att du tidigare propagerat för Book of Blood (väl?). Själv har jag nog bara läst Hellbound Heart och denna här fantasy-boken Abarat och där är det inte alltför många underliv om jag minns rätt 🙂

    • Vad jag förstått är väl Arabat lite av ungdomsböcker ngt som gör att författaren kanske får lägga band på sig.
      Books of Blood är högst rekommendabla speciellt del 1, 4 och 5

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s