Filmitch filosoferar: Star wars del I – III

Auguste_Rodin_-_Grubleren_2005-03Efter att ha sett den nya Star wars filmen och efter att ha läst om de sex tidigare filmerna hos bloggkollegorna Fiffi, Henke och Jojjenito började en ohälsosam tanke gro: Var verkligen The Phantom menace, The Clone wars och Revenge of the Sith så dåliga? Jag hade faktiskt inte sett filmerna sen de gått på bio. Att sedan sitta och strö kommentarer kring sig om hur dåliga filmerna är när man inte sett de på ett decennium är inte det att ta sig vatten över huvudet? Man kan faktisk ändra sig i både smak och tyckande – åsikter i är inte huggna i sten. När jag var barn åt jag inte sill – det gör jag nu bara för att ta ett exempel på hur smaken kan ändras. Tyvärr lockade jag in mig själv i fördärvet och tillbringande dryga sex timmar med något som måste beskrivas som bland det sämre jag sett – åtminstone om man tar hänsyn till de resurser filmmakaren hade tillgodo.

Att skriva om hur usel denna trilogi är lika onödigt som att piska en död häst. Filmerna har iofs oförtjänt höga betyg på IMBD men jag undrar om det inte är Lucas som anställt massa folk som sitter och boostar filmernas betyg. Intressantare är att försöka begripa hur det kommer sig att filmerna är så dåliga. Trilogin hade en budget på över 300 miljoner $, kompetenta skådisar (med ett och annat undantag) samt erfaren personal. Egentligen är det inget större fel på själva storyn och man har med en hel del bra karaktärer och coola scener men någonstans har det gått fel.

should-they-remake-the-prequels-jpeg-306690

Den första trilogin (del IV – VI) funkar ganska bra. Nu är jag inget jättefan av Star wars men jag kan begripa varför de tre första filmerna blev ett fenomen. Jag begav mig ut på nätet och det krävdes ingen Sherlock Holmes för att begripa hur allt hängde samman. Den första Star wars filmen är hoprafsad av massa idéer från andra filmer och serier från Lucas ungdom och är redan -77 en nostalgitripp. En tilltalande sådan ska tilläggas men det räcker inte som förklaring. Allt pekar på att det tydligen var Lucas fru som räddade filmen från att bli ett magplask. Ju mer man läser inser man att Lucas inte har/hade någon som helst insikt över vare sig dramaturgi eller mänskliga känslor (hade han inte lyssnat på sin fru hade filmen tydligen mest handlat om robotar). De övriga två filmerna var det andra som regisserade men när frun lämnade Lucas för en glaskonstnär mellan del V och VI började det gå utför (Ewoker?). Hon var dock med och klippte sista filmen men hur mycket Lucas lyssnade på henne förtäljer inte historien.

Kanske var det som så att Lucas innerst inne visste att det inte var hans förtjänst att filmerna blivit en sådan succé. Kan det vara som så att detta plågade leksaksfabrikanten  sena nätter medans hans exfru förlustade sig med en glaskonstnär? Det kanske är så enkelt att del I -III är en desperat mans försök att visa världen att han minsann kan själv? Om det likt filmerna varit en saga hade naturligtvis de nya filmerna överträffat de gamla men nu blev det tvärtom och Lucas bevisade en gång för alla att han bör syssla med leksaker och inte filmer. Det finns ingen att skylla på än Lucas då han drar hela lasset själv manus, regi och produktion och avslöjar därmed sin inkompetens.

Mitt största problem med de nya filmerna är inte all CGI, Hayden Christensen eller Jar Jar Binks utan att de är regisserade av en individ som inte förstår sig på människor. Det förklarar troligen valet av Binks och Christensen för i Lucas universum är troligen Binks rolig och Christensen en duktig skådis.

Resultatet blev att jag fick tillbringa sex timmar tillsammans med en man som försökte bevisa något han inte är nämligen en bra filmmakare. Att Lucas däremot är en duktig affärsman ska man inte sticka under stol med. Elaka tungor hävdar att han gjorde om den ursprungliga trilogin  av den anledningen att de då per definition blev nya filmer och exfrun inte kunde ta del av framtida inkomster sant eller inte, men det är smart drag om man nu är lagd åt det hållet.

Regi: George Lucas

Betyg: 1/10 på alla tre filmerna.

Det blev ett långt inlägg men jag har alltid hyst ett stort intresse för glaskonst. På fredag blir det en trevlig film istället och då är det ett nytt år så jag passar på att önska alla läsare och bloggkollegor GOTT NYTT ÅR.

 

12 tankar på “Filmitch filosoferar: Star wars del I – III

 1. Bra av dig att ändå behålla ett öppet sinne. Och för en kort sekund i inledningen av ditt filosoferande fruktade jag att du skulle komma fram till att I-III var bra. Men, hahaha, det var ju ingen risk. Det är otroligt hur dåliga de är.

  Lucas förstår sig varken på människor eller mänskliga relationer. Alla stora fantasyfilmer handlar om huvudpersonernas personliga kämpanden och relationer, kolla bara på Harry Potter, Sagan om ringen, Game of Thrones, Alien-filmerna, Terminator-serien, Mad Max-filmerna…

  Kul med bakgrundsinformationen du ger. Jag visste inte något om den. Men samtidigt måste ju det finnas någon anledning till att första filmen blev bra. Har du sett Kurosawa-filmen Star Wars bygger på?

  Tack för länken och ett gott nytt år till dig också! Hoppas att du och de dina får en trevlig nyårsafton.

  • Tack detsamma Henke 🙂 Ser ut att bli en nyårsafton i bujongens tecken då frun är mkt förkyld men det går det med.
   Jag har inte sett Kurosawa filmen men tror att Sofia har gjort det. R2-D2 och C3PO karaktärer bygger tydligen på ett par i den filmen.
   Helt rätt ang fantasy och karaktärer ja det gäller väl de flesta filmer och annat inom konsten – bryr man sig inte om de storyn handlar blir det sällan bra. effekter i alla ära men när det tar över relationer finns det oftast inte mycket att hämta.

 2. Mycket trovärdigt argumenterat! Ska man då tänka sig att han i sin producentroll främst har Spielberg att tacka för det mesta? Mitt intryck är nämligen att han förutom Star Wars och American Graffiti är mest känd som producent för bla Indiana Jones? Ambitiöst att sätta sig framför alla filmerna igen, men tråkigt att det gav så lite. Förutom ett bra inlägg förstås.

  Vi ses på det nya året!

  • Lucas har inte regisserat speciellt många filmer däremot har han skrivit desto fler b.la nämnda filmer om Jones. Skulle tro att Lucas och Spielberg kompletterar varandra ganska väl då den sistnämnde är för känslosam och positivt inställd till barn för min smak. Den kalle Lucas kanske stoppar de värsta känsloexcesserna?
   Det hade det positiva med sig att jag inte behöver bry mig om dessa filmer mer – jag kan nu ”lägga de till handlingarna”.
   Ha ett bra nyår och vi hörs och ses på det nya året.

  • Glaskonst är inte att förakta.
   Se där två som sett den jag anar att det inte var några rymdskepp med 😉
   Ha nu ett trevligt nyår.

  • Jag håller med honom i kritiken att det var en upprepning men han är ute och cyklar när han talar om nya rymdskepp och planeter som att det skulle spela ngn roll om en film är bra eller inte. Han låter lite som en bilhandlare som pushar för att det ska komma ut en ny modell vart år.

 3. Håller med i stort. Tror att dialogen hindrar skådisarna och att de är så uselt berättade att skådisarna inte får utrymme.

  • Läste i en artikel att Lucas hävdar att han gjort dialogen medvetet träig för att den ska efterlikna gamla matinéer. Låter som en efterhandskonstruktion i mina öron.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s