Black mass (2015 USA)

BlackMass-PosterJohhny Depp spelar den kriminelle bossen James ‘Whitey’ Bulger som härjade i Boston under flera decennier. Trots sin bakgrund fick han till ett avtal med FBI som inget annat ville att sätta dit den italienska maffian. Bulgers barndomsvän som arbetade inom FBI sydde ihop avtalet och man lovande att mer eller mindre lämna Bulger och hans kumpaner ifred om han förmedlade information till polisen. En människa med ett uns av sunt förnuft inser att detta är ett avtal som är skräddarsytt att gå käpprätt åt helvete vilket det också gjorde. Den största gåta är att planen överhuvudtaget realiserades.

Depp är mycket bra i sin roll som  Bulger, Joel Edgerton brukar vara stabil men här funkade han inte riktigt utan tangerar tom överspelets ädla konst av och till. De övriga skådisarna Cumberbatch, Bacon och Sarsgaard  har alldeles för lite speltid för att sätta sin prägel på filmen.

Det stora problemet med Black mass är att den i och för sig berättar en intressant historia men filmen spretar åt alla möjliga kanter och håll och har ingen styrsel. Jag får aldrig grepp på vare sig rollfigurer eller handling. Regissören Scott Cooper berättar sin historia från A till B men tappar hela tiden fokus. Händelser och personer passerar i snabb revy och jag blir aldrig riktigt klok på hur betydelsefulla de är för berättelsen. Det är många ämnen som berörs men de får aldrig en chans att sätta sig innan Cooper hastar vidare till nästa händelse. Min känsla av filmen blir att det är ett snabbt hoprafsat reportage över klantiga FBI agenter och hänsynslösa gangstrar i Boston och inte så mycket mer.

Regi: Scott Cooper

Betyg: 4/10

4 tankar på “Black mass (2015 USA)

  1. Först och främst; Jädrar vad den där postern stenhårt försöker sälja namnet Johnny Depp på hans sex appeal, trots att karaktären i sig är i total avsaknad av den, hahaha! Fördomsfullt publiksökeri till den kvinnliga marknaden, som lär göra vissa deprimerade när dom ser hans ormlika, fnasiga och obehagligt kalla roll.

    Recension från mig kommer vilken dag som helst, men kortfattat är Depp den som räddar denna film från ointressant tomgång. Lite som Michael Shannon med The Iceman för några år sedan.

    • Stämmer bra affischen är en anings missvisande men man måste försöka sälja in filmen 😉 Fann nog att The Iceman var en anings bättre men håller med om att det är huvudrollsinnehavarna som räddar filmen.

  2. Där ser man, jag kan hålla med om att filmen var lite spretig i sina försök att täcka in helheten. Men jag gillade uppenbarligen ändå helheten mer än du 😀

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s