Inside deep throat (2005 USA)

Inside_deep_throat_posterFilmen Deep throat (Långt ned i halsen på svenska) spelades in för 25 000 dollar men drog in hela 45 miljoner bara i USA och är en av världens mest inkomstbringande filmer. Dokumentären Inside Deep throat  handlar mest om filmens framgång i USA samt de desperata försök som gjordes för att censurera filmen. Den berör mycket lätt de inblandades öden, mest känt här torde vara filmens stjärna, Linda Lovelace. Det är inte en film som moraliserar över porr utan den handlar mer om pengar, censur och politik.

Filmen klipper mellan intervjuer av folk i nu och dåtid både bland ”mannen på gatan” och bland de som på ett eller annat vis var involverade i filmen när det begav sig. Det intryck Inside Deep throat  förmedlar är att både allmänheten och etablissemanget togs på sängen när filmen fick premiär. Folk strömmade till biograferna och moralpanik bröt ut. Konservativa krafter gjorde allt i sin makt för att stoppa filmen och som vanligt i sådana här sammanhang blev försöken naturligtvis kontraproduktiva. De som kom i kläm var filmens huvudrollsinnehavare Linda Lovelace vars öde skildrats i både filmer och självbiografier och är än idag omdebatterat då ord står mot ord. Mindre känt är att filmens manlige huvudrollsinnehavare Harry Reems dömdes till fängelse för att ha medverkat i filmen.

Ingen av de inblandade tjänade speciellt mycket pengar på filmen då det var maffian som finansierat produktionen och filmens regissör Gerard Damiano ( som i dokumentären går runt i ett par byxor som är uppdragna ända upp till bröstet en mycket märklig syn) hävdar att han fick ett erbjudande han inte kunde tacka nej till.

Dokumentären är en intressant skildring om en ganska bisarr tillställning i filmhistorien där moralpanik ställs emot konst (åtminstone hävdar porrförespråkarna att de skapar konst). Vems sida filmmakarna står på är uppenbart. Censurivrarna som kommer till tals i dokumentären ger ett intryck av att vara en samling mycket obehagliga typer vars åsikter gränsar till fanatism. Porrfolket, om man nu kan kalla de för detta, är en grupp ganska slitna människor som jag inte skulle vilja ha i min bekantskapskrets men de ger åtminstone ett lite mer sympatiskt intryck än sina motståndare. Vad som är sant eller inte kan alltid diskuteras då man genom kreativ klippning alltid kan få en dokumentär att spegla den verklighet man vill skildra. Summa summarum: Vad man än tycker om porr och censur är dokumentären ett intressant tidsdokument som väcker en och annan tanke om konst(?) vs censur.

Regi;Randy Barbato, Fenton Bailey

Betyg: 7/10

8 tankar på “Inside deep throat (2005 USA)

 1. Hehe, kan mycket väl tänka mig att denna film kan väcka en del tankar, både filosofiska och förbjudna!

  Kan också tänka mig att de som intresserar sig om Watergate-skandalen kan bli lite lätt besvikna om de skulle se denna film av misstag! 🙂

  • Jo den risken finns – det är en hel del naket i filmen men det tar inte överhanden ämnet till trots, och Nixon ÄR med på ett hörn i filmen så lite Watergate blir det trots allt 🙂

 2. Hehehe det var ett roligt filmtips. Har hört talas om filmen men aldrig sett den själv. (det brukar låta så, eller hur???)

  • Välkommen hit Affe 🙂
   Originalfilmen har jag inte sätt och den ligger inte på min ”att se lista” 😉 men dokumentären är sevärd.

 3. Porr är iofs alltid kompliceradt eftersom det kan diskuteras hur frivilligt deltagandet är men samtidigt upphör det aldrig att fascinera hur moralpaniskt det blir om sex i förhållande till våld i USA.

  • Jo det är en märklig, åtminstone för oss svenskar, diskussion. Personligen tror jag inte speciellt mycket folk blir tvingade att göra porr åtminstone i ”mainstreamindustrin” men däremot tror jag branschen är duktig på att utnyttja folk som är mer eller mindre utsatta av olika skäl.
   Att porr lockar märks bara genom att spana in min besöksstatistik idag- religiös helg och allt 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s