Spring parade (1940 USA)

o_9VOOU7ajajGJOHJJag och Sofia rivstartar årets musikalvecka som traditionen bjuder med en gemensam film. Historien utspelar sig i Wien under den tid som man ”dansande nätterna igenom och vaknade var morgon med en sång på läpparna”. Jag misstänker att filmmakarna medvetet valde denna beskrivning av staden för att ge en taskspark mot nazisterna. Jag anar att det inte var så mycket sång eller dans i Wien under 40-talet.

När den unga bondflickan Ilonka besöker en marknad blir hon spådd att hon ska gifta sig  med en artist i staden Wien. Hon tycker det verkar helt befängt då hon inte har några ambitioner att färdas till staden men efter att hon utmattad efter en danstävling somnat i ett hölass hamnar hon mot alla odds i Wien.  Ilonka tar ett tillfälligt jobb på ett bageri där hon kärar ned sig i en soldat som komponerar valser i hemlighet. Det blir naturligtvis kärleksförvecklingar, sånger och en massa annat. Det enda filmen inte har vad jag kan se är en vårparad men Sofia kanske kan upplysa mig närmare om den saken.

Spring parade är en bagatell men en trevlig sådan. Musiken är helt ok trots att männen tar i ända från magen när de sjunger och kvinnornas toner kan spräcka glas. Filmens ”hit”  Waltzing in the Clouds är en trevlig liten trudelutt som man kan gå och nynna på efteråt. Det är synd att filmen inte är i färg då den troligen skulle varit en fest för ögat med alla balklänningar och militäruniformer som passerar i revy. Två saker lyfter filmen lite extra, dels har den en uppsluppen humor som jag uppskattar. Det är lite skruvade skämt som ploppar upp när man minst anar det. Deanna Durbin som spelar Ilonka var en ny och trevlig bekantskap. Det är inte en storslagen eller ens minnesvärd roll hon gör men Durbin besitter en viss karisma som gör att man lägger märke till skådisen. En trevlig start på veckan tyckte jag. Vad Sofia tycker kan ni läsa här.

Regi: Henry Koster

Betyg: 6/10

7 tankar på “Spring parade (1940 USA)

  1. Kul att den ändå fann en liten sweet spot. Och visst var Deanna Durbin trevlig, jag känner att jag nog skulle kunna tänka mig att se mer av henne! Jag fattade för att vårparaden inte var mer märkvärdig utan att det var den där (dagliga?) militärparaden som tågade genom staden (och mer viktigt: förbi bageriet).

  2. Å herregud vad det var tjofaderittan på din blogg nu! Ögonen blev alldeles till sig av bakgrunden och headern var också fin! 🙂

    Det finns ingen restaurerad version av filmen som möjligtvis är i färg?

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s