Filmitch 100 i topp 10 – 1

jb 06

10

On her Majesty´s secret service (1969)

Peter Hunt

once-upon-a-time-in-america-1983-001-poster-00n-1t1

9

Once upon a time in America (1984)

Sergio Leone

Trainspotting-Poster

8

Trainspotting (1996)

Danny Boyle

ss-poster-03q

7

Sunshine (2007)

Danny Boyle

m-0005_mad_max_2_the_road_warrior_one_sheet_movie_poster_l

6

The Road Warrior (1981)

George Miller

movie-poster-recreation-52953fe575c29_hires

5

Alien (1979)

Ridley Scott

ferris-buellers-day-off-movie-poster-1986-1020265949

4

Ferris Bueller´s day off (1986)

John Hughes

john-carpenter-the-thing-movie-poster-1982-horror-film-with-nod-to-h-p-lovecrafts-cthulhu-mythos-wallpaper

3

The Thing (1982)

John Carpenter

the-shining

2

The Shining (1980)

Stanley Kubrick

gfather1-vs-gfather2

1

The Godfather (1972/1974)

Francis Ford Coppola

Och där var det klart. Innan folk börjar gapa om första platsen och anser att det är ”fusk”. Jag har alltid sett dessa två filmer som en film. När jag ser om The Godfather ser jag alltid båda filmerna inte den ena eller den andra för mig är det helt enkelt en film. Punkt.

Tankar om 100 i topp listan.

Det var inga större överraskningar om man tittar på fördelningen mellan filmerna över decennierna: Jag är född på 60-talet och bakåt är det inte mycket film som setts, 90 talet var det decennium som hade flest filmer på listan, 26 stycken. Nu har jag inte heller ”gått in” för att se äldre filmer men visst det är en indikation på att jag kanske borde kolla in en och annan film från äldre datum då det säkerligen finns en och annan osedd pärla. De år som hade flest träffar var: 1995 (6), 1993 (5), 2001 och 2007 (4).

USA dominerar som filmland men det gör det nog för gemene man skulle jag tro. Storbritannien och Sverige kommer en bit efter. Det var lite oväntat att det fanns såpass ”många” svenska filmer på listan, det blev jag lite förvånad över. I övrigt är det ganska skralt med filmer från andra länder.

Jag valde att inte sätta ut genrer på filmerna då de oftast är en blandning av genrer typ skräckthriller, dramakomedi osv så här drar jag inga större slutsatser. De slutsatser jag däremot kan dra är att jag borde se mer äldre filmer samt våga vidga vyerna lite mer och ta och se lite fler filmer från andra länder.

Tackar alla för visat intresse och skickar nu över facklan till övriga bloggkollegor att göra en 100 i topp lista.

13 tankar på “Filmitch 100 i topp 10 – 1

 1. Snyggt jobbat Johan och Marcus! Jag har följt era listor noggrant men inte kommenterat då jag i ärlighetens namn inte haft så mycket att tillägga. Dessa listor blir ju verkligen en odyssé i tycke och smak och det har mer varit härligt att vara med på resan och att få en liten egen lista på filmer jag känner att jag borde se och se om.

  Att se två filmer av Danny Boyle på din topp-tio gjorde mig extra glad och att Brazil var så högt upp på Marcus lista gjorde att den nog måste ses om för egen del.

  Min lista ligger klar i datorn för inskrivning i bloggen men jag tror den får vänta till hösten, den kan behöver goa till sig lite 😉

  • Jo kan hålla med om att det är en smakkavalkad men det är lite roligt och se vad man gillar och jag har samtidigt blivit sugen på att se om en och annan film för att se om de håller än.
   Just Sunshine och Trainspotting är två fantastiska filmer. Boyle är på gång med uppföljaren till Trainspotting blir spännande men jag har lägre förväntningar då den boken (Porno) inte var lika bra.
   Ser fram mot din och andras listor

 2. Ok så har vi kommit fram till slutet. Eller är det början? Toppen av listan i alla fall. Bra jobbat Johan. Det var en hel del jobb med listan misstänker jag. Men det är resan till målet och inte målet som är målet med resan. Eller vad man nu än säger…

  Ok, låt mig ge mina högst subjektiva kommentarer. Ursäkta eventuella utrop eller svordomar. De uppkommer säkert bara av ren överraskning!

  OHMSS – jamenvisst! Vi gillar ju denna, du och jag. Den fick plats 35 hos mig. Tia är högre!

  Once upon a time in America – såg den för länge sedan, hemma i Skövde. Kommer ihåg den som jätte-jättebra, men den behöver ses om…

  Trainspotting – har sett den men, sorry, inget för mig. Är inte så intresserad av genren.

  Sunshine – den har jag också sett och även om jag borde gilla den mer eftersom det är en sci-fi får den typ 3/5 av mig.

  The road warrior – YAY! Du vågade lägga denna så här högt! Har fått för mig att ”folk” dissar denna lite (även om det givetvis inte är en faktor). Bra i vilket fall! Jag såg om den nyligen och den är till och med bättre än jag kom ihåg den och då kom jag ihåg den som en av de bästa filmer jag sett! Min plats 10 (topp 10 är näst intill omöjliga att ranka sinsemellan)

  Alien – YAY med ett YAY till. Min etta. Valde den som nummer ett av flera skäl. Bland annat att det är den film jag brukar nämna när icke-filmnördar frågar vilken min favoritfilm är….

  Ferris Bueller – Hehe. Personliga komedifavoriter kan hamna högt upp. Mina motsvarigheter är kanske The Breakfast Club på plats 12 och Fletch på plats 13? Jag älskar John Hughes och Ferris, men den är inte med på min lista.

  The thing – jajamensan. En stor favorit. Har jag med den på min lista? Nej! Jämmer och elände. Men den måste varit en av de som precis missade cutten. Nästa version kanske… Men också en ögonhöjning på grund av dess prominenta placering.

  The shining – hmmm, den har jag inte sett. Än.

  The Godfather 1+2 – Wow. Jo men de är ju ikoniska. Och bra. Jag kan nog tycka att del 1 är den bättre. Jag gillar dem. Men åter igen, kanske mer hjärna än hjärta och mage…

  Tack för roliga och intressanta inlägg. Har varit kul att följa era listor. De är helt ihopblandade i mitt huvud nu, men så får det vara… Nu får du vila och varför inte ta och titta om på några av filmerna på din lista! 😀

  • Tack för ihärdigt kommenterande 😀
   The Shining borde du se bara därför att det är en sådan välgjord film. Jag har aldrig blivit direkt rädd när jag sett den utan mest bara förundrats över den skickliga hantverket.
   Sunshine och Trainspotting visste jag redan vad du tyckte om men smaken är som sagt olika……
   The Thing är för mig i det närmaste en perfekt ”monsterfilm” snö, musik, skådisar, effekter och lurig handling.
   The Road warrior har jag aldrig dissat sedan jag såg för första ggn på bio 1981/82. Fury road är kanske en bättre film men Gibsons Max är svårslagen.

   Jag har redan en lista på filmer jag ville se om först ut är First blood…

 3. 10. Once Upon a Time in America – Lång och ganska bra har jag för mig.
  9. On Her Majesty’s Secret Service – Har för mig att den var ganska charmig, ja.
  8. Trainspotting– Yes, första på din topp-10 som jag blir upphetsad över. Mycket bra. 5/5.
  7. Sunshine – Helt ok.
  6. The Road Warrior – Helt ok.
  5. Alien – Och nu blev jag exalterad igen. Den andra på din lista som är en superbra film för mig.
  4. Ferris Bueller’s Day Off – Inte sett! Amerikanska 80-talsungdomskomedier är en blind spot för mig.
  3. The Thing – Bra!
  2. The Shining – En iskall rysare. Mycket bra. 4/5.
  1. Gudfader – Ja men visst, en välförtjänt etta.

  Grattis till målgången! 🙂

  • Tackar 🙂
   Som det ser ut klarade jag mig med hedern i behåll åtminstone på tio i topp. Ladykillers var trots allt inte med på listan. Enda filmen som inte fick plats var Apocalypse now en film jag måste se om för att bedöma.
   Får vi se en Jojenitos 100 i topp snart?

   • Hehe, ja du, det lär dröja innan en sån lista kommer. Har en del andra projekt som jag vill klara av först, sånt som legat i pajpen länge men som jag aldrig kommit till skott med.

 4. Kan bara instämma med övriga kommentarer — kul att ha fått möjlighet att läsa era listor mot varandra och grattis till ett väl genomfört värv! Törs jag erkänna att jag aldrig riktigt fattat grejen med Ferris? 😉

 5. Tjoho!
  Tack för listan! Jäkligt kul att läsa! 🙂
  Jag tror du och jag, trots vissa uppenbara smakskilnader, är ganska lika i vårt filmtänkande..och uppväxt med film. Extra kul att Ferris får vara med så högt! Jag gillart! En av 80-talets ruller som faktiskt fortfarande håller för att få vara med så pass högt i moderna filmrankningar….trots att den ”är så gammal”.
  Jag kan nog ställa upp på din åsikt om Gudfadern. Det är sällan (aldrig!) man ser dem en och en..ok Gudfadern 3 kan jag lätt strunta i förstås.

  Har inte skrivit så mycket i kommentarerna under resans gång, mer intresserat läst och känt efter i egna sinnet…och det har varit (som alltid när någon spanare producerar en lista!) jäkligt intressant att följa ERA nedräkningar!

  Nu ska jag bara se till att prångla ut min egen lista! (just nu är jag nere på 115 filmer…ett par till ska bort således!) 😉
  Puh!

  • G3 går an den vann faktiskt lite på en omtitt men det är stor skillnad i kvalitet mellan denna och G1+2 .
   Ferris har en stor plats i mitt hjärta.
   Ser fram emot din lista det är just de där sista filmerna som är svåra att plocka bort. 1 – 20 var lättare att placera än 80 – 100 tyckte jag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s