Friday the 13th (1980 USA)

FridayThe13thPosterJag vet inte riktigt vad som hände men plötsligt fann jag att jag hade spanat in ett antal Fredagen den 13:e filmer. De kommer att portioneras ut här på bloggen med jämna mellanrum. Filmerna om filmhistoriens meste/värste seriemördare (158 offer har någon tydligen fått det till) är tolv till antalet och en ny film är på ingång 2017. Ekonomiskt och publikt är filmserien en stor framgång, filmkritikerna är inte riktigt lika entusiastiska. Det är kanske inte några filmiska mästerverk det handlar om men jag har en soft spot i mitt hjärta för lättklädda kvinnor som jagas i skog och mark av en mördare, något jag lärt mig leva med under årens lopp.

Filmserien startar 1957 med ett dubbelmord på ett sommarläger. Det är två lägerledare som mördas och man stänger ungdomslägret som ligger vid sjön Crystal lake i delstaten New Jersey. Åren går men så görs ett seriöst försök att öppna lägret igen.  Innan de ystra ungdomarna anländer samlas lägerledarna för att förbereda verksamheten. Det de inte vet men vi som tittare har full koll är att någon smyger runt i området och tar folk av daga i en rasande fart utan att de uppspelta lägerledarna märker något.

Jag minns att jag såg den här filmen på bio och fann den vara sisådär. Nostalgin har numera gjort sitt och det är numera en klassisk slasher som innehåller alla de där ingredienserna som hör till genren. En hel del korkade människor, tjejer som sliter av sig kläderna i tid och otid och naturligtvis en massa mord.

På det stora hela påminner många av Friday the 13th filmerna om en sorts bisarr koreografiövning där skådisarnas uppgift är att förflytta sig till olika platser där mördaren obemärkt ska kunna döda dem. Det är egentligen först mot filmens slut som det blir en jakt, innan dess har man fått sett folk som verkar ha en oemotståndlig lust att gå för sig själva bland stugorna i lägret ovetandes om att det är deras sista promenad i livet. Repetitivt men ändå relativt effektivt om man inte tänker efter för mycket.

Filmens största förtjänster är musiken skriven av Harry Manfredini, miljön då alla vettiga människor vet att naturen är bäst på tv-rutan hemma i vardagsrummet och ingen plats man rör sig i frivilligt och slutligen morden som är snyggt iscensatta av mästaren Tom Savini. Gillar man genren bör man definitivt ta sig en koll om man mot förmodan missat denna film.

Regi: Sean S. Cunningham

Betyg: 6/10

Annons

12 tankar på “Friday the 13th (1980 USA)

 1. Min favvoslasherserie, dock inte min favoritfilm i serien. Rankar denna ganska lågt, förmodligen eftersom jag såg den väldigt sent. Men Jason är ju mycket coolare också. Ser fram emot fler recensioner av F13-filmer.

  • Nu vet jag inte om jag kommer gå igenom hela serien men vi får se hur långt jag orkar. Å andra sidan orkade jag knipa Saw filmerna under en vecka så torde detta vara en bagatell.

   • Haha, jag duckade som sagt hela serien även den här gången. Men jag tror att det väl är Scream Factory som just kommit eller ska komma med en påkostad BR-box om man känner för att sätta sprätt på lite kosing.

   • Ja, jag måste erkänna att jag känner detsamma 🙂 Dryga tusingen på Miyazaki är en sak, men…

 2. Pingback: Filmspanarnas fem bästa recensioner 2016 - Spel och Film

 3. Sanslöst bra film. Nu blev jag avundsjuk när du skriver att du var på den på bio. Denna film skulle jag kunna tokhylla och nästintill skriva en roman om, men ska sansa mig. Denna härliga känsla av gammal skräckfilm som finns här är helt omöjlig att återskapa i dagens film. Såg den själv första gången i mellanstadiet. Dock inte den första av Friday the 13th. Jag såg dom inte i ordning. Men det var en utav dom första iallafall. Jag träffade Sean S Cunningham på en filmmässa i Tyskland för ett antal år sedan. Super trevlig gubbe att snacka med. Min dotter hade innan jag åkt bett mig köpa med nått från mässan. Det blev en hockeymask som Sean signera på insidan samt skrev ”Jonna, remember that Jason is under your bed every night ”. Det var ju självklart inte han som skrev så åt ett barn på eget bevåg. Men han tyckte det var lite kul. Robbi Morgan träffa jag också på en mässa några år senare. Hon som liftar med Jason’s morsa i början av filmen. Kul detalj i filmen Maniac från 1980 är ju i slutet av filmen ses en huvudlöss kropp med tröjan Jason’s Mamma har i filmen. Tom Savini jobbade ju med båda filmerna den blev väll återanvänd. Att Värmlandsvisan är med fattar jag inte. Kanske finns nån mer låt med samma melodi. https://youtu.be/d-3ayihU9ac

  • Har sett både ettan och tvåan på bio. Gillar tvåan lite bättre men visst är den en klassiker i genren.
   Trots att jag sett filmen en handfull gånger – hur har jag kunnat missat Värmlandsvisan!!! Kul info. Borde utredas
   Suverän present till Jonna f.ö
   Och tack för roliga anekdoter som alltid 🙂

   • Kollade wiki och
    ”Dear Old Stockholm
    Jazzmusikern Stan Getz turnerade i Sverige 1951 och gav ut en engelskspråkig version av Ack Värmland, du sköna under namnet Dear Old Stockholm. ”Dear Old Stockholm” har därefter spelats in av flera artister och etablerat sig som en klassiker inom jazzen.”
    Kan den letade in sig i filmen denna vägen?

   • Snyggt att du fick fram info om låten. Kan mycket väll vara så den hamnat där.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s