The Creature from the Black lagoon (1954 USA)

Poster - Creature From the Black Lagoon_03I djupaste Amazonas gör en arkeolog ett sensationellt fynd. Han hittar en fossil som verkar vara en korsning mellan människa och fisk. Han åker kvickt till civilistionen för att samla ihop en större expedition för att kunna utforska platsen mer noggrant. När sällskapet återvänder till fyndplatsen finner man den förstörd och personalen på platsen döda. Slutsatsen att det rör sig om något vilddjur dras men det kunde inte vara mer fel för Amazonas mörka vatten döljer ett monster i människofiskhamn. Ett monster som kastar lystna blickar på expeditionens enda kvinnliga deltagare.

Naturligtvis är The Creature from the Black lagoon lite mossig i både utförande och värderingar. T.ex verkar man ha större bekymmer med att ha med sig en kvinna ut i den farliga djungeln (en djungel där man inte försitter ett enda tillfälle med att berätta hur hemsk den är)  än att ha en fiskhybrid som glider runt i vattnet. Kvinnan som spelas av den charmiga Julie Adams är tillsammans med fiskmonstret de som har mest karaktär i filmen, övriga skådespelare är män med raka hakor samt en sluskig kapten. Däremot har man kostat på sig att kasta in ett kvartettdrama i filmen då det är två män samt monstret som trånar efter kvinnan.

Trots sin mossighet är filmen ganska mysig och har en viss charm. Det är en ganska rappt berättad historia som har ett bra flyt. Om man känner för lite harmlös skräck i svartvitt är den absolut värd en titt. Det har länge varit snack om en nyinspelning men tyvärr verkar inget hända på den fronten för jag tror att The Creature from the Black lagoon skulle lämpa sig väl för att putsas upp i en modern version.

Regi: Jack Arnold

Betyg: 5/10

12 tankar på “The Creature from the Black lagoon (1954 USA)

  • Risken är nog att man kastar ut en film full med CGI och med alldeles för lång speltid – tyvärr. Men det skulle kunna bli en bra upplevelse.

 1. Som liten knatte fick jag en kväll vara uppe och se denna på gamla hederliga statstelevisionen. Jävlar vad skraj jag var sen!
  Underbart! 🙂

  Ha en trevlig helg!

 2. Ja, jag såg också den här på televisionsapparaten som liten, och jag har för mig att det var en de där filmer som visades i 3D och så hade man röd/gröna glasögon. Charmig men töntig rulle.

  • Minns den där 3D gimmiken man körde minns dock inte om jag kollade in några tv-filmer just i den vevan. En del av de äldre filmerna kan bli lite töntiga men charmen släpper aldrig.

 3. Härlig film . Jag är ganska svag för 50 talets monster-filmer. Denna är väll inte den bästa, men den har helt klart ett bra underhållningsvärde . Tarantula från -55 ska jag snart se om. Den är ju magiskt bra. Sen så tåls ju Aligator people att nämnas. Det är ett riktigt guldkorn för sin ålder.
  https://www.imdb.com/title/tt0052549/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s