Friday the 13th: The Final chapter (USA 1984)

friday-the-13th-part4-smThe Final chapter börjar med att Jason vaknar upp på sjukhuset. Att han nyligen fått en yxa i huvudet verkar inte besvära nämnvärt.  Han mördar lite sjukhuspersonal i bara farten och drar sedan hem till Crystal lake. Vid sjön får vi stifta bekantskap med en grupp kåta ungdomar som hyrt en stuga, ett tvillingpar, en splittrad kärnfamilj samt en campare med hemlighetsfulla motiv. På väg mot Crystal lake stöter Jason på en  liftare som stryker med i bara farten utan att ens få yttrat en enda replik. Det måste ha fått känts lite nesligt för den skådisen. När Jason når sitt resmål sätter han igång med det han är bäst på: Att mörda folk. Vad jag förstår så utspelar sig del 2 – 4 i filmserien under bara några dygn vilket gör Jason till en mordmaskin av sällan skådat slag.

The Final chapter skiljer sig lite från de tidigare filmerna då man faktiskt lagt ned lite mer energi på att åtminstone ge några av offren ett lite fylligare personporträtt. Skillnaden är visserligen försumbar men det är trevligt när man märker av en liten ambitionsnivå hos filmmakarna.Mest noterbara i filmens cast är skådisarna Crispin Glover och Corey Feldman. Den förre i en märklig frisyr som verkar ha ett eget liv samt en dansstil från helvetet, den senare som Jasons baneman.

The Final chapter är ett lyft från förra filmen som var mer skoj än skräck men att det skulle vara det slutgiltiga kapitlet sagan om Jason kan man glömma. Friday 13th: A new beginning kom redan nästa år.

Regi: Joseph Zito

Betyg: 5/10

8 tankar på “Friday the 13th: The Final chapter (USA 1984)

  1. En av franchisens högst ansedda filmer, förmodligen med i min Topp 3. Mannen som spelar Jason, Ted White, var tidigare i karriären stuntman för bland annat John Wayne och Lee Marvin och fullkomligt hatade filmen och allt den stod för. Han förstod inte alls uppståndelsen kring karaktären. Han gillade dock att åka runt på mässor och tjäna pengar på att signera Jason-foton, roligt nog.

  2. Helt klart min favorit av alla Fredagen den 13. Denna är en aning mörkare och den här fortfarande kvar den gamla känslan finns kvar i dom första filmerna. Du nämner Corey Feeldman. Jag träffa honom 2016. Jag ville ju så klart snacka om hans 80 tals filmer, men han ville mest diskutera sin musik han håller på med nu. Den är jag föga intresserad av. Lite av en besvikelse att prata film med honom. Jag följer Judie Aronson från fyran på Facebook. Fick se att hon var på resande fot i Sverige i somras . Närmare bestämt i Sölje. 25 minuter med bil från mig gissar jag på. Tog med mig grabben och åkte dit som en stalker. Hon var där med några svenska festfixare på herrgården. Hon var super trevlig och diskutera gärna Drömtjejen och American Ninja som hon är med i och skrev autograf. Att det är aspiranten Fackler från Polisskolan som spelar bårhusgubben i fyra kan väll också nämnas även om det inte är särskilt okänt. Eric Andersson från fyran träffa jag för ett antal år sedan. Jag frågade honom om han visste varför masken var spegelvänd på omslaget. Det visste han inte, däremot så berättade han att det var ett mord i USA i samma veva som filmen släpptes och den personen fick en kniv instucken rakt i ögat så det var nära att hela omslaget skulle göras om så inte det skulle bli problem. Men dom behöll omslaget med kniven igenom ögat i masken. Tack så mycket för det. I mitt tycke ett utav dom coolaste omslagen på skräckfilmer enligt mig. Att Jason har två olika hockeymasker i filmen är också en kul detalj. Alltså två olika mönster . I duschen har han en variant när han mördar killen. I resten av filmen en annan. Hon som spelar lifterskan i början är ihop med knubbisen i del 5 i ett avsnitt i LOVEBOAT. Finns så mycket kul att skriva om fyran. En guldfilm helt enkelt.

    • Tackar för maffig bakgrundsinfo alltid intressant. Feldman verkar vara lite svår åtmimstone det lilla jag sett av honom i intervjuer. Trist
      De andra verkade vara desto trevligare.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s