Son of a Gun (2014 Australien)

son_of_a_gun-349171352-largeJR har hamnat i finkan för ett mindre brott och ett kortare fängelsestraff väntar. Tråkigt nog för JR ser han ganska bra ut och flera av fängelsekunderna kastar lystna blickar efter honom. Turligt nog så får han en beskyddare i Brenton som är en av anstaltens inofficiella bossar och som tack för hjälpen vill Brenton att JR ska hjälpa honom med lite små tjänster när han kommit ut. Om JR vetat vilka tjänster det rört sig om kanske han föredragit att tappa tvålen i duschen.

Jag är lite ambivalent inför vad jag tycker om den här filmen. Det är inget större fel på grundstoryn, jag gillar kriminal och fängelsefilmer. Ewan McGregor sköter sig fint som den kriminelle bossen Brenton och det är inga större fel på övriga skådisar heller. Problemet med en här filmen heter Alicia Wikander som spelar flickvän till JR:s uppdragsgivare. Hon gör det hon kan med sin roll och ingen skugga faller på hennes insats men hennes rollfigur känns onödig och fördummar filmens story. JR blir nämligen blixtförälskad i henne och verkar helt skita i alla risker detta medför något som inte alls känns logiskt. Jag köper helt enkelt inte denna plot som bara känns onödig iofs gjorde Pacino precis samma sak i filmen Scarface men Tony Montana är en rollfigur med helt andra ambitioner än den något vilsne JR. Då denna ”kärlekshistoria” känns inknökad bara därför att man ville ha med en sådan drar det ned filmen en hel del vilket är synd då grundstoryn som sagt är helt ok och skulle nog klarat sig bättre utan kvinnlig fägring.

Regi:  Julius Avery

betyg: 5/10

7 tankar på “Son of a Gun (2014 Australien)

  • Kanske, kanske inte i vart fall är hon mer intressant än Noomi som ser så sorgsen ut i film efter film. Alicia var åtminstone en av få sevärda saker i UNCLE som kom häromåret.

   • Men även Vikander har börjat få se sorgsen ut och grina i väldigt många rullar, hon också… Eller också är jag bara skadad av Tulip Fever 🙂

   • Har inte sett så många filmer med A.W ska erkännas tiden får utvisa. Kanske det internationella arvet efter Bergman. Svenska = sorgsen typ?

 1. Håller med om det mesta. En helt ok crime-thriller. Jag tyckte inte riktigt Alicia funkade. Svårt att få till en australisk engelska med rysk brytning som svensk.

  @Sofia: Här får jag som Alicias beskyddare hoppa in. 😉 Son of a Gun gjordes innan Ex Machina och The Danish Girl så under den här perioden (inspelning 2013) så tog Alicia nog de roller hon kunde få (Seventh Son t ex). Nu efter sin insats i Ex Machina och sin Oscar så är hon nog rejält innanför Hollywooddörren.

  Däremot har du en poäng i att hon får väldigt många roller i sorgsna kostymdramer, vilket förmodligen beror på att hon funkar väldigt bra i dessa. Vore kul med lite variation, och att hon funkar när hon spelar samtida personer som pratar engelska. Hon funkar ju superbra i Hotell och Till det som är vackert, men det är ju svenska produktioner.

  • Exakt – helt ok kriminalthriller. Störde mig inte så mycket på brytningen utan mer på att hon var med typ bara därför att man ville ha med en brud i filmen.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s