Mad Max (1979 Australien)

madmax28197929I en nära framtid börjar samhället att falla samman. Det verkar inte ha skett i ett slag pga någon katastrof utan likt Romarrikets sammanbrott blir allt lite sämre för vart år som går. Filmens huvudperson Max Rockatansky arbetar som polis något som behövs då kriminella gäng driver runt på vägarna för att plundra och mörda. Via sitt arbete hamnar Max i kollisionskurs med en motorcykelgäng som leds av en tokstolle som går under namnet Toecutter, något som också gör att hans familj kommer i skottlinjen.

Detta är den första filmen av (hitintills) fyra om polisen Max. Film två och fyra i serien är enligt mig filmiska mästerverk, trean låtsas jag om som att den aldrig hänt. Minns än idag då jag i chocktillstånd vacklade ut från biografen och svor en ed där och då att aldrig se om den filmen.

Den första filmen gjordes för en struntsumma av i stort sett glada amatörer och visst märks detta i både klippning, dialog och i en del insatser av ”skådespelarna”. Samtidigt gör detta att filmen filmen har en viss nerv och äkthet som man i bland kan sakna i nya filmer. Filmen ger en nästan (men bara nästan) dokumentär känsla då den är så okonstlad. Skådisarna är förvisso amatörer men på något bakvänt vis känns de trovärdiga just tack vare sin amatörism. Mel Gibson är dock redan här ett proffs och han sätter sin rollfigur Max direkt.

Den desperata känslan och att alla är mer eller mindre tokiga som präglat de senare filmerna märks det kanske inte så mycket av här. Skillnaden mot senare filmer i serien är att här har man fortfarande hoppet kvar att det bara rör sig om en stor dipp i konjunkturen och inte civilisationens undergång. Kampen för överlevnad är inte lika markant i Mad Max.

Ett extra plus ska ges till filmens biljakter som med tanke på dess budget är helt makalösa. Jag körde om filmens början en extra gång då öppningsjakten är otroligt bra. Omdömet om Mad Max blir kanske lite snällt men det är amatörism när den är som allra bäst.

Regi: George Miller

Betyg: 7/10

6 tankar på “Mad Max (1979 Australien)

 1. Du verkar ha kunnat se filmen för vad den är och dess omständigheter. Jag hade tyvärr svårare att ha överseende med amatörutslagen vad gäller tex historia och stunts.

  • Jag är svag för Max och hans öden och äventyr. Ibland kan det oxå var skönt att se film som inte är uträknad in i minsta detalj utan man låter känslan sköta det hela.

 2. Har bara sett denna en gång och såg då mest det amatörmässiga. Det mest upprörande som hände var att min mor kom in i tv-rummet där jag och mina kompisar satt och såg då en scen med en avsliten hand (tror jag det var). Hon blev upprörd och gick ut från rummet mumlandes något om videovåld… Vi var inte för unga så ingen skada skedd…??? 🙂

  • Filmen kan vara svår att se speciellt då de flesta i svedala såg tvåan innan ettan pga censur. Vid en sådan jämförelse står sig dagens film ganska slätt.
   Min far gjorde ngt liknande men då handlade det om zombies och båtmotorer 😉

 3. Detta är helt klart min favorit av Mad Max filmerna. Denna är kall och brutal. Den släpptes oklippt på vhs i Sverige. Den utgåvan står ståtligt i min hylla. Fanns även klippt version. Men jag växte upp med den oklippta. Den har jag sett oändligt med gånger. Min kärlek till den här filmen är mycket större än till uppföljarna. Självklart älskar jag tvåan också. Men detta är Mad Max för mig. Extremt snyggt omslag på den svenska vhs utgåvan. Lite märkligt att det blev Goose på omslaget. I tvåan skruvas det ju till ordentligt. Sicken cool film det är. Den tredje filmen är ett fiasko. Den är bara pinsam. Den fjärde filmen.. hmm, ja den var bra. Dock inte lika bra som dom två första. Jag har iofs bara sett den en gång och behöver se den igen för att kunna uttala mig rättvist mot den. Men visst släpptes den i en svart-vit variant också? Är väldigt säker på att jag läst det nånstans. Inte omöjligt att jag införskaffar den och ser den versionen nästa gång. Dina Mad Max recensioner var väldigt bra.

  • Tackar
   Tvåan är min favorit följd av fyran – är mycket förtjust i skådisen Tom Hardy.
   Ett fick ett lyft när jag såg om den och den hoppade upp ett par skutt på betygsskalan.
   Trean talar vi tyst om.
   Det finns en s/v version av fyran men tror nog den kostar en slant

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s