A Clockwork orange (1971 Storbr)

clockfeb11Efter att ha läst Pojken med de stora ögonen blev jag sugen på att spana in en film eller två av regissören Kubrick. Valet föll på en film som jag gillade när det begav sig ( tidigt 80-tal) nämligen A Clockwork orange. Filmen (och boken) utspelar sig i en obestämd men inte alltför avlägsen framtid. Huvudpersonen är den unge mannen Alex som tillsammans med sina kompisar begår diverse brott. En dag går Alex för långt och hamnar i fängelse. Efter en tid får han ett erbjudande om att få släppas fri om han frivilligt går med på en alternativ behandling. Alex tar chansen men inser inte att det rör sig om en avancerad hjärntvätt som gör att han är helt oförmögen att ta till våld. När behandlingen är avslutad släpps Alex ut i ett samhälle han är synnerligen illa rustad att möta.

Vi kan väl börja med det som är bra: Musiken är bra och står sig än i dag. Filmens öppningsscen med Alex i närbild och en kamera som panorerar ut är otroligt snygg. En fantastisk öppningsscen. Kubrick har lyckats väl med miljöerna även om framtiden är lite väl 60-tals plastig för att kännas tidlös. Slutligen är det en film med en intressant historia som man kan diskutera i timmar om. Frågor som straff, fri vilja och moral kan ältas i det oändliga med utgångspunkt från filmen. Sedan var det slut på det roliga bortsett från att David Prowse är med i en liten roll – kul att få se honom utan Darth Vader outfiten.

Kubricks medvetna val av personregi är helt obegripligt. Alla spelar över så till den milda grad att det trots våld och elände blir mer buskis än allvar. Folk skriker och gapar, rullar med ögonen, talar tillgjort och mitt intryck är att Kubrick inte vill att man ska ta filmen på allvar. Jag kan då omöjligen göra detta då alla spelar över och jag undrar varför? Tänker sig Kubricks  att alla beter sig som Dramatenskådisar i framtiden? Jag vet inte men resultatet av detta blir att vad som kunnat bli en riktigt bra och intressant film blir bara buskis, om än snygg och välgjord, och inget annat.

Regi: Stanley Kubrick

Betyg: 3/10

10 tankar på “A Clockwork orange (1971 Storbr)

    • Det är helt enkelt min smak som ändrat sig genom åren – tror jag för jag gillade både bok och filmen när jag såg och läste dessa i början av 80-talet. Filmen så sådan beror nog på om man gillar den speciella stilen eller inte – numera blir den märklig buskis. Boken kan nog funka bättre vid en eventuell omläsning – när nu det blir av?

      • Ok, då kanske det bara handlade om att jag såg hade utförsbacke när jag såg den sist? Eftersom jag hatade den första gången jag såg den 😉

  1. Jag tror bara jag sett filmen en gång i sin fulla längd. Jag gillar den men det är på gränsen. Den har en klinisk torrhet över sig som blir för mycket att hantera. En gång skulle jag se den på Cinemateket med en kompis. Kompisen blev försenad, missade visningen. Jag gick in men var tvungen att gå ut efter en timme eller så pga på gränsen till illamående. Kanske ett gott betyg till filmen, vad vet jag.

  2. Ett mästerverk enligt mig. Såg filmen i högstadiet första gången, sen i tjugoårsåldern. Men det var nog först i vuxen ålder jag verkligen kunde se den som ett mästerverk. Är man riktigt uppmärksamm så kan man se Stanley i filmen. Vid 27 sekunder in i klippet så syns han med ryggen mot kameran. https://youtu.be/2ynh-OCCr7k

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s