Björn Häger: Uppdrag Bildt

Politikern Carl Bildt är en fascinerande person. De flesta verkar gilla honom och tycker ofta att han är en ”skön” snubbe. Jag har alltid funnit honom underhållande och om jag ska vara ärlig har jag aldrig riktigt kunnat ta honom på allvar, något som även gäller hans kollega Göran Persson. I mina ögon påminner de två mer om ett par skådisar som spelar karikatyrer av politiker.

När journalisten Häger kom ut med boken Uppdrag Bildt vart i alla fall jag rejält intresserad. Förhoppningsvis skulle man nu lära känna människan Bildt. Nu blev det inte så då Bildt inte på långa vägar är lika talför som Göran Persson. Bildt är en mästare i att ducka för både frågor och djuplodande intervjuer. Det blev istället en bok som sammanfattar Bildts liv. Det blev en bok som på sina ställen inte var speciellt smickrande och stundtals rent förfärande.

För det första är inte Bildt speciellt lyckad som politiker, de flesta saker han företagit sig  har varit ganska så misslyckade (kommer till det snart). Däremot har han varit suverän på att bygga upp varumärket Bildt och har lyckats skrapa ihop en hel del stålar under sina år i maktens centrum. Privatpersonen Bildt har rönt stora framgångar.

De (ryska?) ubåtskräkningarna som han gjorde sig ett namn på att hävda under 80-talet visade sig vara sillstim och uttrar med ett undantag. Tiden som statsminister var inte den bästa. Det var en kris men det s.k försvaret av kronan spädde på krisen rejält. I rollen som partiledare var han frånvarande under långa perioder likaså under sin tid som utrikesminister då han var mest utrikes, twittrade och bloggade som besatt och ingen visste egentligen vad han gjorde. När det rör medlingsuppdraget i forna Jugoslavien finns det delade meningar, beroende på vem man frågar, men vad jag förstått var Serberna mycket nöjda med hans insats. Alltid något.

Bildt har även frilansat inom tveksamma områden under sin politiska karriär. Han har delat hemliga uppgifter om Sverige med CIA på eget bevåg, haft intressen i rysk olja och naturgas och då som politiker lobbat för dessa (dvs i egen sak) samt suttit i styrelsen  för Lundin oil som sanktionerat folkmord. Frågan man ställer sig är hur kan överhuvudtaget en sådan politiker kan sitta kvar och det är här vi kommer till den skrämmande delen i boken.

Det enkla svaret är att folk bryr sig inte. Frågorna är helt enkelt för komplicerade för allmänheten och landets journalister verkar också tycka detta. Detta vet Bildt och ger därför inte några intervjuer eller så förnekar han allt, väl medveten om att allmänheten snabbt tappar intresset. Klart som korvspad att karln inte ställer upp på några djuplodande intervjuer det hade inte jag heller gjort om jag varit i hans kläder. Då det är en bok som beskriver vår inhemska politik under ca 40 år märker man också att samma namn dyker upp gång på gång och hur ”kompisar” håller varandra om ryggen. Kompiskorrumptionen är rejält utbredd i Sverige något som allmänheten inte verkar bryr sig om. Okunskap eller ovilja kanske då den sanningen kanske blir för obehaglig?

Med detta i åtanke blir Uppdrag Bildt en ganska så ruggig men samtidigt intressant läsning. Häger kommer inte med något nytt eller sensationellt men han lyckas på ett bra och relativt bekvämt vis sammanställa en av våra mest intressanta politikers offentliga liv, för i den privata sfären släpper inte inte Bildt in någon utomstående av, efter att ha läst boken, förståeliga själ.

Annonser

5 thoughts on “Björn Häger: Uppdrag Bildt

  1. Intressant! Spontant skulle jag annars ha sagt att Bildt är en proffspolitiker ut i fingerspetsarna på gott och ont. Men jag har iofs ruggigt dåligt koll på sådana saker.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s