A Quiet place (2018 USA)

Det verkar som att de senaste åren  har filmbolagen valt att släppa lite “finare” skräckisar under vårvintern.  Men finare menar jag att de har lite större ambitioner än att bara skrämmas. Storyn är lite mer genomtänkt och man arbetar mycket med att skapa en stämning i filmen och filmkritikerna bestämmer sig för att ge ett högre betyg då de anser att filmerna är smarta. Filmer som t.ex It follows, The VVitch, It comes at night, Get out och nu senast A Quiet place hamnar för mig i denna subgenre.

I dagens rulle har samhället gått under då planeten invaderats(?) av odjur med otroligt bra hörsel vilket gör att om man ger något ljud ifrån sig blir man monstermat. Vi får följa en familj på fem personer som lever ett mycket tyst liv på en lantgård. Monstren stryker runt i grannskapet men man har klarat sig relativt bra men en tillökning i familjen ställer till problem.

Filmen är definitivt sevärd. Det är bra skådisar b.la Emily Blunt samt uthärdliga  barnskådisar. Regissören John Krasinski nyttjar miljöerna bra och lyckas mycket bra med att göra en film nästan helt saknar talad dialog utan att det känns konstigt.Jag trodde först att jag skulle bli rastlös p.ga detta men icke. Däremot dras filmen med ett och annat problem.

Som jag tidigare nämnde är detta en film som har lite större ambition än att bara var en vanlig skräckis och då krymper ramarna för mig. Om jag t.ex ser en vanlig teenslasher  är jag mer förlåtande mot ologiskheter och korkade beslut men om filmmakarna höjer ribban höjer jag också mina krav på vettiga beslut. I Get out föll filmen på skurkarnas korkade plan som jag än idag inte begriper eller jo det gör jag men den saknar både sans och vett. I A Quiet place faller filmen på att hur i helvete kan man överhuvudtaget överväga att skaffa en unge när minsta ljud kan innebära omedelbar död? Jag får inte ihop det, så när Blunt ståtar med gravidmage en kvart in i filmen sitter jag bara och tänker vad är detta för idioter, har de inte hört talas om kondomer?

Mitt andra problem rör monstren förmåga. Hur kan de skilja på vilka ljud som skapas av mat eller omgivningen? En ekvation jag inte fick ihop. En hel del har problem med en spiks placering i filmen men den överskuggades för mig av filmhistoriens mest korkade graviditet. Om man däremot kan blunda för detta är A Quiet place en helt ok skräckis där man lyckas ganska så väl att göra en småspännande film på ett lite annorlunda vis. Som propaganda för preventivmedel är dock rullen i det närmaste oslagbar.

Regi:John Krasinski

Betyg 5/10

Annonser

4 thoughts on “A Quiet place (2018 USA)

  1. Haha, ”filmhistoriens mest korkade graviditet”, det ligger något i det. Det var faktiskt inget jag direkt hängde upp mig på, har börjat ta amerikaners obändiga familjelängtan för givet. Möjligen hade Krasinski kunnat räta upp det med någon skrivning i manus om att deras religion inte tillåter preventivmedel eller något liknande.

  2. Nej nej nej… Det handlar om att människan har en drift att fortplanta sig och få mänskligheten att överleva. Jag får känslan av att det inte finns speciellt många människor kvar som överlevt och att då sluta skaffa barn är ett snabbt sätt att ge upp på. Vad tycker ni om den idén?

    Sen finns det väl redan många djur idag som inte har bra syn och som jagar med andra sinnen och de kan uppenbarligen skilja på byten och icke-byten. Men människorna borde kanske skapat ett öronbedövande dån på gården för att förvirra monstren på samma sätt som vattenfallet hade en så hög ljudnivå att det dolde människornas ljud. Men antar att ett högt ljud/dån skulle göra människorna galna inom kort… 🙂

    • Jo jo jo. Om det rört sig om ett par utan barn hade jag köpt din tanke men nu har de redan barn och utsätter därmed fyra personers liv till priset av ett. Mycket korkat. Deras drift blir därmed kontraproduktiv.
      Ang rovdjur du har en poäng men jag får ändå inte ihop det. Mänskliga röster och andning kan jag köpa att de kan urskilja men inte om typ ett glas åker i golvet eller att en planka knarrar eller att man rör vid ett vindspel speciellt med tanke att det rör sig om utomjordiska (?) varelser – dessa borde behöva mycket lång tid att anpassa en så pass förfinad jaktteknik till jordiska förhållanden.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s