Mattias Göransson: Björnen kommer!

Hur är det med ryssen? Sitter Putin borta i Moskva och kastar lystna blickar mot Sverige eller är det en tidningsanka som hejas på av militären i hopp om ökade anslag och att Sverige ska gå med i NATO?Dessa svar får vi inte i Göranssons bok Björnen kommer men däremot vänder författaren nogsamt på varenda sten i jakten på om vi haft några ubåtskränkningar i svenska farvatten utöver U-137 (frågan om just den kränkningen var avsiktlig eller inte är åtminstone enligt författaren uppe för debatt). Svaret blir kanske, kanske inte men några bevis för kränkningarna finns det i vart fall inte.

Göranssons kritik mot militären och media är förödande. Om man nu ska tro författaren så verkar den svenska militären bestå av ett gäng gubbar som skriver om verkligheten till att passa sin syn på omvärlden.

Jag kommer inte lista alla misstag och stolligheter militären gett sig in på i jakten på möjliga ubåtar men en röd tråd genom boken är att när man inte hittat/fångat en u-båt har man istället för att säga falskt alarm valt att hitta på plausibla möjligheter för varför man inte fångade u-båten. I mångt om mycket liknar vår militära ledning dessa domedagssekter som när undergången inte sker på utsatt datum hittar på allt möjligt varför så inte skedde. Naturligtvis hejas dessa spekulationer på av media och det sunda förnuftet finns ingenstans att finna.

Det är en intressant bok där författaren även behandlar rysskräcken som blossat upp av och till och även då varit falskt alarm. Polska tavelförsäljare och ryska bärplockare har visat sig vara just det de är; bärplockare och tavelförsäljare och inget annat. Man kan kanske skratta åt tokerierna men de är så spridda bland den svenska befolkningen så det börjar snart bara bli en tidsfråga innan vi går med i NATO viket man kan tycka både bu och bä om men att göra detta pga av en effektiv skrämselpropaganda är inte den rätta vägen..

Boken som sådan är intressant och tankeväckande att sedan författaren är lite väl detaljerad kan jag iofs förstå men i längden blir det lite tjatigt med Göranssons pedagogiska och sakliga argumentering mot ubåtskränkningarna. Det är begripligt varför han gör det men efter några hundra sidor blir det lite enahanda.

Naturligtvis ville jag kolla upp vad motståndarsidan hade att säga om boken för det kan faktiskt vara som så att Göransson okritiskt driver en tes likt de militärer och media han kritiserar och bildar sin egen verklighet. I ärlighetens namn hittade jag inte så många sakliga motargument, den mesta av kritiken gick ut på att Göransson går Putins ärenden och det var inte något att ta fasta på. De mer sansade debattörerna kom inte heller med något kraftfullare än att det har varit starka indikationer på att ubåtar kränkt svenska farvatten. Mao man har noll och ingenting att komma med.

Klart läsvärd bok som känns nödvändig i ett land där allt sans och vett lämnat debatten om Ryssland och dess intentioner.

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s