Tommy: Tommy Berggren

Tänka sig, inte visste jag att vi i vårt lilla land har hyst en formidabel renässansmänniska för vad annat kan man kalla denna boks författare. Tommy (numera utan H bara så ni vet, men fråga mig inte varför) som kan/är/har gjort: Sjunga så bra att etablerade kompositörer vill vara med och skriva musik till hans filmer, en av Sveriges främsta (om inte DEN främsta) nu levande skådespelare (han har dock numera lagt av då han spelar för intensivt vilket är skadligt för hans hälsa), en gudabenådad regissör, kunnat vara med i en himla massa storfilmer men tackat nej, surfa, ragga upp de snyggaste kvinnorna som andra män lystet glor efter, satt på horor i Rio när frun väntat hemma i Sverige OCH samtidigt kunna ge en (iofs något flummig) förklaring som förklarar hans handlingar, får tröstknulla en av Italiens snyggaste skådisar ute i en park när frun lämnar honom efter eskapaderna i Rio. Jag tror det räcker så och då har jag bara skrapat på ytan i denna över 500 sidor långa bok om skådisen Tommy. En sak till, han ångrar inget (fast efter detta uttalande i skrift nämner han att han ångrar både ditten och datten vid ett flertal tillfällen i boken).

Ja det är en lite märklig bok detta om en skådis/surfare/regissör/charmör som jag faktiskt inte har något som helst förhållande till. Teater går automatiskt bort och av de filmer han gjort har jag bara sett en halvtimme av Elvira Madigan (som var en snygg men ack så trist och stel film). Varför vill jag då läsa en bok om en människa jag knappt känner till? Av den enkla anledningen att just kulturfolk är så himla roliga. Ofta är de övertygade om sin egen förträfflighet och de skryter gärna om denna förträfflighet så fort tillfälle ges, de går också många gånger igång på småsaker som vanligt folk inte ens skulle notera. Ett exempel på det sistnämnda är att Berggren höll på att få en hel pjäs nedlagd då han vägrade sitta ned i en scen. Kort och gott dessa böcker är ofta mycket underhållande och lite av en mental freakshow.

Oavsett vad man tycker om Tommy Berggren så är boken Tommy underhållande, han har (enligt egen utsaga) varit med om mycket, träffat större delen av skådespelareliten både nationellt och internationellt. Boken består till största delen av anekdoter i kronologisk ordning och blir ibland lite förvirrande, det är stundtals lite oklart med vem han har ett förhållande med (kanske inte ens Tommy vet om det själv) då en del historier präglas av att flickvänner byter namn och skepnad under en anekdot utan närmare förklaring. Kanske inte så viktigt men som sagt lite förvirrande. Boken ger kanske inte en heltäckande bild av författarens uppfattning om sitt liv utan består mer av intressanta och roliga nedslag under hans liv.

Något som var trevligt var att författaren inte har något ont att säga om någon, han säger sig vara god vän med de flesta och det är inte speciellt mycket skitsnack om andra i boken vilket ger det hela en ganska så positiv ton. Ovanstående gäller inte om du jobbat som chef på Dramaten, den institutionen har författaren ett och annat att säga om (och Lars Noren).

En tjock bok men med högt underhållningsvärde och jag vill tillägga att sista kapitlet var riktigt fint skrivet, så där bitterljuvt som jag svag för. Läsvärd och ganska så märklig bok om en man som enligt egen utsaga är alldeles förträfflig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s