Halloween (2018 USA)

Jag tror detta är film nummer elva i denna filmserie som skulle vara en mycket förvirrande tillställning om man skulle göra ett försök att bringa lite sans och vett kring alla turer med Michael Myers. Klokt nog har filmmakarna inte brytt sig så värst mycket om alla uppföljarna utan tanken är att denna film ska vara en direkt uppföljare till den första filmen. Berättelsen startar i nutid och Michael Myers har suttit inspärrad i 40 år utan att ha sagt ett ord. Myers är en tålmodig individ och väntar bara på rätt tillfälle vilket han tar då han ska förflyttas till en annan anstalt. Han rymmer under transporten med siktet inställt på sin hemstad där hans syster fortfarande lever. Laurie är en nervvrak och har inte kunnat slappna av under de 40 år Michael har suttit inspärrad men hon är trots detta mer än beredd på hans ankomst.

Bortsett från Halloween II och H20 har uppföljarna inte varit mycket att hurra för. Det är ganska slappa historier där man vecklat in sig i en handling som bara blivit dummare ju efter var film som gått. Tacksamt tar den nya filmen avstamp i originalet och stämningen från de första två rullarna finns där. En anledning till detta kan vara att John Carpenter är inblandad i projektet och står tillsammans med sin son för musiken som är magnifik. Produktionen är bra, det märks att man satsat på filmen och inte bara rafsat ihop ett manus och hoppas att filmen ska dra in så mycket stålar som möjligt innan folk hinner inse vilken skit det är. En del scener är lite småspännande men det man missar är att man har inte med något jaktmoment eller katt och råtta lek, något som gör att en slasher höjer sig över mängden. Det blir lite slappt när offer efter offer går sitt öde till mötes utan någon nämnvärd fight eller jakt.

Trots denna sista invändning gillade jag filmen, mycket beroende på att den har den där goa Halloween stämningen som präglade första filmen och tidigare nämnda uppföljare men som sagt en jakt eller två innan finalen hade inte skadat.

En liten bonus var en av årets märkligaste repliker som jag och Marcus skrockade gott åt efteråt: ”I’m a doctor. Lock your doors”  märklig redan under filmens gång men än knepigare tagen ur i sitt sammanhang.

Regi: David Gordon Green

betyg: 7/10

Kolla in vilka filmer Sofia och Fiffi valt dagen till ära.

8 tankar på “Halloween (2018 USA)

  • Helt rätt. Trots att jag skrev det kopplar jag i hop ettan o tvåan så starkt att jag inte tänker på att släktskapet avslöjades i tvåan

 1. Där sade du något, det känns verkligen inte som en slasher. Kan det vara för att MM plockar sina offer mer slumpartat fram tills dess att han kommer fram till de som räknas? Men kul att den gick hem även hos dig — i nuläget känns det inte som det finns särskilt många som inte tyckt att den i alla fall är helt ok.

  • Visst ät den bra men som sagt saknar den där jakten. Scream 2 och Halloweenn 2 samt Fredagen13.e 2 har alla kanonjakter.

 2. Blev grymt besviken på den när jag såg den på bio. Visste fanns det väll en och annan bra scen. Men överlag kass. Köpte den på Blu Ray nyligen och gav den en ny chans. Ja den kanske blev en aningen bättre än vid första titten. Men jag skulle inte gå så långt så jag skulle kalla den för en bra film. Kan hända att jag ser om den om nått år igen enbart för att hitta P.J Soles som är med i orginalet. Missa henne vid båda gångerna jag såg filmen. Kul med referenser till dom äldre filmerna. Musiken är magiskt bra. Min dotter lärde sig Musiken på piano och spela låten för mig när jag fyllde år för några år sedan. Det värmde i mitt hjärta. Dom två första Halloween filmerna har jag som vana att se i följd när jag väl unnar mig att se dom. Dom älskar jag. Sen går det utför. Myers i sig är en grymt cool filmkaraktär. Jason är kung, men Myers kommer tätt efter. Jag var på Carpenters konsert i Tyskland 2016. När Halloween musiken drog igång med klipp från första filmen i bakgrunden fick jag gåshud minst sagt. Carpenter träffa jag dagen efter och fick autograf. Det är ytterst sällan ny skräckfilm imponerar på mig.. Tyvärr.

  • Det enda jag saknade var en rejäl jaktscen annars vart jag nöjd.
   Gillar nog både gamla och nya skräckisar – problemet idag är att det väller ut många filmer så man får leta efter guldkornen. Har kommit många bra skräckis under 2000 talet: It follows, Decent, Dog soldiers, m.fl
   De första två hör ihop och ser de likt dig gärna b/b när andan faller på.
   H20 var ok annars finns det inte mycket att hurra för när det rör Halloweenfilmerna.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s