Blackkklansman (2018 USA)

Blackkklandman är en osannolik men om man ska tro saiten History vs. Hollywood sann historia. Jag var tvungen att kolla hur mycket man ändrat på sanningen och det visade sig vara förvånansvärt lite. I början av 70-talet blir Ron Stallworth Colorado springs förste färgade polisofficer. En dag kontaktar han spontant Ku Klux Klan på telefon (i verkligheten var det via brev) får napp och en ingång till klanens innersta krets. Då han pga av sitt utseende inte kan kan träffa klanmedlemmarna IRL får hans kollega Flip spela rollen som Ron.

Filmen har halvt om halvt lanserats som en dramakomedi och visst finns det en hel del dråpliga situationer men för mig fastnar skrattet i halsen. Kretsarna som Ron/Flip rör sig i är ytterst obehagliga med åsikter som för mig är helt obegripliga så även om filmen i många stunder är en skön 70-tals rulle med härliga kläder och spännande frisyrer ligger obehaget hela tiden och lurar under ytan.

Spike Lee är inte speciellt subtil men jag tycker att han lyckas relativt väl att hålla sig inom rimliga ramar. Det hade blivit ganska tjatigt om Ron utmålats som förnuftets röst i en värld av vita rasister. Nu är det som så att rasismen eller åtminstone främlingsfientligheten finns mer eller mindre i de flesta samhällen och folkgrupper och av och till gränsar även de färgades retorik i filmen rasismens utmarker. Lee kan inte avhålla sig från att kommentera dagens politiska klimat i USA och dra paralleller från då till nu, en koppling en del kan finna sig bli skrivna på näsan men jag finner den vara högst relevant och nödvändig vilket gör att jag inte irriterar mig vilket jag vanligtvis gör när det blir för övertydligt.

Om man skulle bortse från dessa tankar om rasism och politik så funkar Blackkklansman alldeles ypperligt som ett kriminaldrama (med en del komiska inslag) som står på egna ben och är en fröjd för ögat och till viss del örat då den innehåller en hel del bra musik. Speltiden är över två timmar men jag hade i alla fall aldrig tråkigt och fann detta vara en film som passade mig ypperligt både som lättsam titt men även som en film som väcker viss eftertänksamhet.

Regi: Spike Lee

8/10

 

9 tankar på “Blackkklansman (2018 USA)

 1. Ja! Mycket glatt överraskad även om jag också förväntat mig mer av komedi. Jag kan tycka att det var det nutida politiska klimatet som gjorde att filmen kändes aktuell (trist nog) på ett sätt som Lee inte känts på ett tag. Och absolut, i vissa avseenden en mycket obehaglig film. Scenen med Ron på skjutfältet tog hårt

  • Jag sitter mest och tänker hur dessa människors hjärnor funkar – bra film och kul att även du gillade den. Hoppas nu att sonen J.D kan ta över pappans stafettpinne. J.D får öva på leendet lite mer.

   • Jag tänker också mycket på hur människor som verkar bära så mycket motvilja i sig är funtade. Och hur får man ens vardagslivet att funka när det verkar vara så allt uppslukande så fort de öppnar munnen?

   • Jo och man måste också vara konstant rädd tänker då på alla som ser var o varannan muslim som en potentiell terrorist. Måste vara en kamp att klara dagen

   • Så är det säkert. Och rädda människor gör generellt inte smarta, konsekventa eller rationella val

  • Jag hade nog förväntat mig en än argare Lee och fann filmen nästan vara lite nedtonad för att var Lee. Filmen lär hamna på tio i topp lista för 2018 – när nu det blir av

   • Den hamnar nog på min topplista också, men så blir det en utökad topplista med 30 eller 40 som brukligt nu för tiden. Börjar närmas sig tid för topplistan för mig snart, jag skönjer strecket i sanden där framme (dvs när jag är nöjd med sedda filmer för nu…)

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s