När lammen tystnar (1991 USA)

Detta torde inte vara en obekant film men man kan aldrig vara säker. Det är nu 18 år sedan När lammen tystnar hade premiär så den kan ha undgått en och annan yngre förmåga i dagens massiva medieflöde.

Clarice är i sluttampen på sin utbildning till FBI-agent när hon får ett något ovanligt uppdrag av sin chef. Hon skall intervjua den ökände seriemördaren Hannibal Lecter som har suttit inspärrad i många år. Då Hannibal tidigare varit psykolog är han svår att dupera och alla försök till att intervjua honom har misslyckats. På något avigt vis klickar det mellan Hannibal och Clarice och han är åtminstone villig att ha en dialog med henne. Detta visar sig bli viktigt då Hannibal verkar veta vem seriemördaren Buffalo Bill är och det är av högsta vikt att FBI får tag på honom då han kidnappat dottern till en senator.

Detta är i det närmaste en perfekt film åtminstone i mina ögon. Jag har nog sett den en fyra/fem gånger och klart att man upptäcker en och annan skavank när man ser om en film så många gånger men i detta fallet spelar de ingen roll. Regissören  Jonathan Demme jobbar hårt med att skapa en ruggig stämning allt från musiken till miljöer. När jag såg om filmen i julas reagerade jag på ett par saker b.la att filmen är väldigt grå och  klinisk både i utseende och känsla. Vidare är alla mer eller mindre korrekta i sitt beteende oavsett vad som händer vilket gör att filmen framstår som känslokall. Jag tror detta gör att filmen känns lite avig på ett omedvetet plan och detta gör den än ruggigare. Filmen blir helt enkelt lite obekväm.

Naturligtvis spelar manus och skådisar roll för hur bra en film blir och i denna film har man lyckats över förväntan med rollbesättningen från Buffalo Bill som spelas av Ted Levine till Jodie Foster som Clarice Sterling. Valet av Foster är synnerligen lyckat då hon är en ganska så liten person och Demme jobbar med att visa hennes fysiska litenhet mot sin omgivning. Utan att det uttalas i filmen känns hon värnlös trots att hon är en mycket duktig blivande FBI-agent.

Filmen blev också Hopkins stora lycka och han blev ett av de riktigt stora namnen i Hollywood. Tråkigt nog slutade han i samma veva att skådespela och skrider numera runt i filmer och skådespelar sig själv. Lite bortkastad talang kan jag tycka.

Har man mot förmodan inte sett När lammen tystnar tycker jag definitivt man ska ge filmen chans i annat fall är den väl värd en omtitt. Det är också en av få filmer där Oscarsjuryn var lite vågade i sitt val och den vann 5 statyetter b.la för Bästa film.

Regi:  Jonathan Demme

Betyg: 9/10

Annons

12 tankar på “När lammen tystnar (1991 USA)

  1. ”Tråkigt nog slutade han i samma veva att skådespela och skrider numera runt i filmer och skådespelar sig själv.” LOL. Well played, sir.

    En mycket bra film som jag otroligt nog bara sett den enda gången, på bio i Uppsala. Dags för omtitt snart kan man tycka. 🙂

  2. Klockren rulle. 5/5. Var evigheter sen jag såg den. Minns faktiskt inte om det var på bio eller inte, och då var det troligen inte på bio. Måste säga att Hopkins inte sjunkit så mycket i mina ögon. Han är ju strålande i Återstoden av dagen, som iofs kom bara två år senare. Men jag har aldrig stört mig på Hopkins, förr eller senare.

    • Shadowlands, Återstoden och denna är en trio fina filmer med Hopkins. Jag stör mig inte direkt på karln men likt DeNiro kan jag tycka han är lite slö i sitt agerande. Jag får en känsla av att han ställer upp med sitt namn i olika filmer men inte så värst mycket mer

  3. Så grymt bra – och den håller än idag. Nu måste jag se om den efter din recension, var länge sedan jag kollade någon av Lecter-filmerna. Ska nog börja med att se Röd Drake.

  4. Klockrent mästerverk utan tvekan. Den filmen får det gärna gå fem-sex år mellan gångerna jag ser den. Låten Goodbye horses som är med i filmen är ju magiskt bra också .

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s