Bird box (2018 USA)

Ännu en undergångsfilm, de verkar vara populära i tider med orangefärgade presidenter och klimatförändringar. I Bird box är hotet något oklart men folk dör som flugor ändå. Hotet består i att folk får se någonting och resultatet är att de blir tokiga och gör allt i sin makt för att ta livet av sig. Vad de ser är får vi aldrig veta men så fort man lämnar sitt hem måste man ha ögonbindel för att ha en chans att överleva. I denna apokalyps för vi följa Malorie (Sandra Bullock) som ska försöka eskortera två ungar till en säker plats. Parallellt med hennes färd mot en eventuell säkerhet får vi i tillbakablickar följa vad som hänt i hennes liv i samband med att katastrofen skedde.

Filmen börjar jäkligt bra med Malorie som under förtexterna instruerar de två ungarna att de måste lyda hennes minsta vink annars är det kört. Filmen växlar sedan mellan den lilla familjens flykt mot säkerheten och vad som hände under katastrofens utbrott. Bird box är ruskigt bra första halvan men tappar något under andra halvlek. Det kan bero på att rollfiguren Malorie är en högst motvillig mamma och manuset vill ge henne en chans nå försoning med sin situation som mor. För hur skulle det annars gå med världen om inte kvinnor följer sitt kall att vara mammor? Där blev filmen lite kväljande och såsig för en hjärtlös tittare som jag men det var åtminstone uthärdligt.

Överlag har filmen ett bra tempo, snygg produktion och jag gillar det odefinierbara hotet, man behöver inte få reda på allt här i världen. Filmen kan också ståta med många bra skådisar. Efter att nu ha sett Sandra Bullock göra en hel del bra roller kan jag glädjande konstatera att det går att lära gamla hundar att sitta. Hon hör numera inte längre till de exklusiva skara skådisar jag gör mitt bästa för att undvika. Bra jobbat Bullock!!

Regi: Susanne Bier

Betyg: 6/10

4 tankar på “Bird box (2018 USA)

  1. Vi har ju redan konstaterat att vi är ganska överens i denna — särskilt när det gäller slutklämmen eller upplösningen eller vad man ska säga. När det gäller hotet kom jag på att det påminner lite om det i Aterrados — exakta ramar för förmågor eller krafter hos monstren finns inte men det är inget som påverkar helheten särskilt negativt

  2. Jag gillade också denna. Kanske är den bäst i början men jag tyckte den höll hela vägen. Gillar också att vi aldrig får se vad det är som hotar. Den där mamma-grejen tänkte jag inte så mycket på. Tyckte mer det handlade om att vara mänsklig och rädda livet på två barn. Bullock är inte nån favorit men har gillat henne rejält i Gravity och denna.

    Obs! Malkovich stod för härligt överspel där i huset.

    • Det är kanske jag som alltid har mina tentakler ute och märker minsta lilla darrning i konservatismen – kan vara lite överkänslig där.
      Visst var Malkovich skön – denna gång klarade han överspelet med glans

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s