Waterworld (1995 USA)

Waterworld utspelar sig i en framtid där isen på jordens poler har smält och hela vår planet är täckt av vatten. I denna värld åker en man runt på en specialbyggd katamaran med många finesser och gör sitt bästa för att sköta sig själv. Han hamnar dock i trubbel när han får en kvinna och en ung tjej ombord på sin båt. Den unga tjejen bär bokstavligen på en karta som visar vägen till torra land och det är många som vill lägga vantarna på kartan och mest ivrig att komma över kartan är ledaren för piratbandet Smokers som jagar trion över böljan den blå.

Uj uj uj så utskälld denna film blev innan den ens fått premiär. Man gnällde över handling, man gned händerna i förtjusning när produktionen blev problematisk och hånade (iofs välförtjänt) Costner som förbättrade sin hårtjocklek digitalt i filmens efterarbete. Varför man satte siktet på just denna film vet jag inte nöjesjournalisterna gjorde likadant innan Titanic fick premiär. Möjligen kan det vara som så att båda dessa filmer var dyra produktioner och kritikerna retade sig på prislappen. Jag vet inte men det var i alla fall märkligt beteende.

Resultatet blev en ok film vare sig mer eller mindre. Handlingen påminner en hel del om The Road warrior både i känsla och kostymer skillnaden är att man har båtjakter istället för biljakter. Det är en underhållande film för stunden, både lättsedd och lättglömd. De som lyfter filmen lite extra är Dennis Hopper i rollen som Smokers ledare Deacon. En skurk med glimten i sitt enda ögat samt den (håll i hatten!!) unga tjejen som är irriterande men i denna film blir hennes lillgamla kommentarer och beteende roande istället för störande. Det kunde jag aldrig tro. Vill man slå ihjäl ett par timmar på lättsam underhållning duger Waterworld gott.

Regi:  Kevin Reynolds

Betyg: 6/10

6 tankar på “Waterworld (1995 USA)

 1. Varför kritiker var elaka före premiären vet jag inte, men detta var en stor besvikelse för mig när den kommit ut. Vilket magplask! Har sett om den en gång och den var ungefär så dålig som jag kom ihåg den. Jag har svårt att se någon charm alls i denna. Speciellt om man beaktar The Road Warrior, som är mycket mer underhållande och bättre. Kan det vara den jämförelsen som låg Waterworld i fatet?

  • Kanhända speciellt då Road Warrior är så mycket bättre men kostade bara en spottstyver i jämförelse.
   Trots detta finner jag filmen vara helt ok.

 2. Jag minns att jag tänkte redan när den kom: ”en popcorn-film som kostat så här mycket kan ju bara inte vara dålig”. Och det är den ju inte heller! Ser om med jämna mellanrum och låter mig, likt dig, storligen underhållas av dess pajjighet

 3. Underskattad rulle detta!
  Mycket god underhållning! Både pajig och störtskön på samma gång! Waterworld FTW! 🙂

  Ha en go helg!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s