Captain Marvel (2019 USA)

Nu får vi (äntligen?) svaret på vem det var Nick Fury kallade på i slutet på förra filmen med Avengers som slutade så olycksaligt. Vers är en Kreekrigare, en utomjordisk ras som ligger i krig med de ondskefulla skrullerna. Vers plågas av syner som gör att hon undrar över sin bakgrund. Under ett uppdrag tillfångatas Vers av skruller och hamnar på planeten C-53 dvs jorden. Där gör hon gemensam sak med SHIELD översten Nick Fury för att stoppa skrullernas ondskefulla planer samtidigt som hon får svaren på sin bakgrund.

Precis som med Black Panther tjatas det i media mer om könet/etniciteten på filmens huvudrollsinnehavare än själva filmen och precis som i fallet med Black panther ger jag fullständigt faen i vilken hudfärg eller vad skådisarna har mellan benen bara de levererar.

Brie Larson spelar huvudrollen och det lyckas hon bra med, att sedan Captain Marvel inte hör till de mest intressanta superhjältarna är en annan sak men filmen duger  för en stunds förströelse, en typisk mellan MCU-film. Det finns en hel del att gilla i rullen. Filmen har ett bra tempo och blir aldrig tråkig å andra sidan blir den inte heller speciellt spännande som t.ex Civil war eller förra filmen med The Avengers.

Det jag fasade lite för var CGI-föryngringen av Nick Fury och agent Coulson (något som var nödvändigt då filmen utspelas på 90-talet) men man lyckas bra med att föryngra Fury, i fallet Coulson fick jag botoxvibbar men han är å andra sidan inte med speciellt mycket i filmen. Captain Marvel är kanske ingen skrattfest men jag fick sitta och skrocka lite av och till i biomörkret och det är alltid något.

Mitt enda problem med filmen rörde en sak jag inte kan avslöja då det blir en spoiler. Ett problem som egentligen inte spelar någon större roll för folk som inte läst serierna. Jag hör inte till de nördar som går i taket om man ändrar på originalet. Oftast blir ändringarna bra och ibland till det bättre. Om man däremot gör ändringar som blir till det sämre och som innebär framtida missade chanser på en eventuellt kommande bra story blir jag aningens irriterad. Nu var inte ändringen i Captain Marvel av Mandarin klass (Iron man 3) men lite solk i bägaren blev det allt, men som sagt har man inte läst serien spelar det absolut ingen roll. Problemet ligger nog mer hos mig än potentiella biobesökare som fördrivit sin fritid med vettigare saker än att läsa serier. Vill man ha lite rymdaction varvad med 90-tals nostalgi och en gnutta humor är Captain Marvel ett ganska så bra bioval.

Regi: Anna Boden, Ryan Fleck

Betyg: 6/10

8 tankar på “Captain Marvel (2019 USA)

 1. Helt nya färger på bloggen. Förvirrande! 🙂

  Jag håller med om det mesta även om jag inte var helt såld på valet av Brie Larson. Hon funkar utmärkt i de scener där hon spelar Carol, men när hon bli den mäktigaste superhjälten i MCU tycker jag hon inte räcker till och blir lite platt eller något. Saknar karisma för just den delen av rollen i alla fall.

  Men i övrigt var filmen smårolig och jag gillade humorn, Nick Fury, alla skämt om 90-talet och Carol Danvers spännande resa med att förstå vem hon är. Mitt betyg blev en stark trea = 3+/5.
  https://fripp21.blogspot.com/2019/03/captain-marvel-2019.html

  Nu blir jag ju också otroligt nyfiken på vad i serien de ändrat på och varför du tycker att det var fel. Kan du inte spilla lite här i kommentarerna, kanske efter en rejäl spoiler-markering? Pretty please… 😀

  • Klart jag kan
   SPOILER
   SPOILER

   Det är inget märkvärdigt men i MU – serierna är Skrulls alltid The Bad guys (ett och annat undantag finns). Nu blev det lite smetigt för mig att se de som kärleksfulla föräldrar då de i de tidningar JAG läst alltid framställts som iskalla krigare. Min bild krockade där med filmskaparnas version.
   När man nu framställde Skrullerna som relativt oskyldiga offer och fredliga utomjordingar insåg jag att storyn Secret invasion där Skruller tar över delar av vår planet och superhjältar genom att kidnappa originalen och ersätta dessa med Skruller har svårt att bli av om man inte ändrar på ett och annat som framkom i filmen. MCU har ofta lyckats väl med sina versioner av serietidningsberättelserna (Infinity war, Civil war m.m) så jag hyste ett litet hopp om att Secret invasion låg i pipelinen iom att Skrullerna var med i CM. Framtiden får utvisa vad som händer

   • Tack för genomgången. Mycket intressant…

    OK, om jag som gillar filmerna (MCU) skulle testa på några stories från the comics, vilka skulle du rekommendera att jag startar med? Det är fördel om de går att hämta till appen ComiXology på paddan… Jag är mest sugen på något bra med fas 1 karaktärerna (IM, CA, BW och Thor tex).

   • Oj svårt att ge tips då serierna ofta går in i varandra och man ger inte mycket förkunskaper. Jag läser också mer dc än Marvel och har lite av och till tappat kontakten med Marvel men det finns ett par tre gobitar:
    Joss Weddons Astonishing X-men
    Mark Millars: Civil War man kan inhandla rubbet men det räcker med huvudserien. Resten fyller ut historien
    Mark Waids Captain Amerika
    Kurt Busiek: Iron man

    Enda Marvel jag köpt på senare år är Garth Ennis The Punisher som hör till det bästa jag läst. Inte mycket superhjältar men stenhår action och riktigt spännande

 2. Spännande att få ta del av den eventuellt spoileraktiga nu eventuellt nedskjutna kommande historien — låter fantasieggande. Annars har vi ju redan konstaterat att vi var ganska så överens när det gäller Captain Marvel. Om inte annat får man väl vara tacksam för att de inte gick på namnet Ms Marvel 🙂

  • Å andra sidan kan säkert manusförfattarna komma på en lösning om man nu verkligen vill göra detta.
   Ms.Marvel finns redan som seriefigur men hennes äventyr har jag inte läst än. Har dock hört mycket gott om den serien.

 3. Kan för övrigt nämna att jag laddat ner ComiXology på paddan efter tips från min kompis. Har köpt Firefly Legacy-böckerna samt de nya serierna men också första bundeln av Astonishing X-Men som är skrivet av Joss! Jag såg också att det finns två stora collections som täcker in hela Civil War, men de har jag inte köpt än. Var alltså hela Civil War historien utspridd på olika Marvel-hjältars egna serietidningar?

  • Civil war har sju (tror jag) huvudnummer som rör den huvudsakliga historien och heter just Civil War – skriven av Mark Millar samma författare som b.la gjort Kick-Ass. Jag brukar hålla mig till dessa huvudnummer när jag läser s.k event-serier då det annars blir en himla massa nummer som många ggr är ren utfyllnad.
   Weddons X-men är mycket bra.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s