Den lilla sjöjungfrun (1989 USA)

Den här filmen gjorde att jag plötsligt började argumentera på samma vis som Donald Trump. Usch! När lillebror frågade vilka filmer jag skulle ha med i musikalveckan blev han en besserwisser när Den lilla sjöjungfrun kom på tal. Enligt honom (och han HAR säkert rätt) är dagens rulle inte en musikal. En musikal ska enligt studiosystemets bestämmelser från 30-talet innehålla minst sex ordentliga sånger. Det hettade till och jag sa likt den orangefärgade mannen i västerled: ”Jag bryr mig inte om vad du säger för mig känns det som en musikal därför är det en musikal”. Där dog diskussionen när Marcus insåg att han hade med en Värmlands Trump att göra. Så dagens rulle får ni ta med en nypa salt då det troligen är en katt som smugit sig in bland hermelinerna.

Ariel är dotter till sjökungen Triton och enligt honom är hon ohälsosamt intresserad av människornas värld. Triton anser att dessa varelser är barbariska fiskätare och bör undvikas i möjligaste mån. Ariel lyssnar naturligtvis inte på sin far och under en upptäcktsfärd till ytan räddar hon en prins och blir till på köpet blixtförälskad i honom. Pappa Triton ställer sig helt oförstående och i desperation vänder sig Ariel till sjöhäxan Ursula som erbjuder ett av filmhistoriens sämsta deal. Ariel får ben men förlorar sin fantastiska sångröst. För att förvandlingen ska hålla i sig måste Ariel få prinsen att ge henne kärlekens kyss innan den tredje dagen tar slut annars blir hon Ursulas slav. Korkat nog går Ariel med på detta och att Ursula ska spela rent spel finns inte på kartan.

Den lilla sjöjungfrun tog mig med storm när den kom. Disney hade inte gjort en vettig film på många år och deras animationer var ganska slappa, med några få undantag hade de inte gjort en bra film sedan Robin Hood i början av 70-talet. I Den lilla sjöjungfrun lyckas man mixa en bra story med snygg animation och en antal (men kanske inte så många som sex) mycket bra sånger. Det är nog bara Skönheten och odjuret som har en bättre sångrepertoar bland Disneys filmer. Jag var helt såld.

Nu vid en omtitt har filmen stått emot tidens tand ganska så väl. Animeringen har väl tappat en del av sin lyster men den är fortfarande långt från bottennoteringar som t.ex Aristocats. Finalen är lite slappt skriven men Disney är ofta förtjusta i att låta sina skurkar gå klantiga öden till mötes. Den största gåtan för mig är dock vad Ariel ser hos den ganska så träiga prinsen något bättre kunde hon väl hittat? Trots dessa skavanker står sig filmen väl och hör till en av mina favoriter bland bolagets s.k klassiker – vem som nu bestämmer att de är det. Kanske Trump?

Regi: Ron Clements, John Musker

Betyg: 8/10

Sofia har troligen en riktig musikal att berätta om idag

Annons

6 tankar på “Den lilla sjöjungfrun (1989 USA)

 1. Ja, mitt alternativ innehåller kanske tom mer än sex låtar men visst är det en glidande skala. För min del är nog alla (tecknade) Disney-filmer just bara Disney-filmer oavsett hur mycket musik de innehåller, har aldrig tänkt på dem som musikaler.

  Min Disneyomvändelse fick vänta en film, jag fastnade först igen för bolaget iom Beuty and the Beast. Men jag kan nog inte direkt sätta fingret på varför inte sjöjungfrun funkade lika bra för min del. Däremot har jag kommit att tycka bättre om den på senare år. Tyvärr är skurken ganska trist. Där står Ursula i lä jämfört med tex Ysma från Emperor’s New Groove.

  Värmlands Trump 😀 När ska du börja bygga muren mot Norge?

  • Beauty and the Beast är naturligtvis bättre än denna film men de radade upp en hel del bra filmer under 90-talet. När jag kollat bakåt är Basil Mus ganska så underhållande som kom några år tidigare.
   Ursula är inte en av Disneys starkaste skurkar men hon är inte dålig – tycker jag. Disney har en hel del bra skurkar men deras hädanfärder hamnar ofta i klantighetsfacket – typ snubblar, dålig uppmärksamhet samt en och annan deus ex machina död.

 2. Har inte sett denna. Har alltid tyckt att det verkar som en tragisk och meningslös historia. Men antar att eftersom Disney den borde ha ett lyckligt slut.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s