Veckans låt

Detta är den vecka på året som kan sägas innehålla tre julaftnar. Tisdag och torsdag är det semifinaler och på lördag är det final.  I vadå kanske någon undrar ? Ja inte är det någon hockey eller fotboll det rör sig om utan den fantastiska Eurovision song contest. Det ska så klart firas med ett inlägg om en spännande grupp som debuterade i denna tävling 1979.

Lagom till festivalen 1979 skapade den tyske producenten Ralph Siegel bandet Dschinghis Khan. Hur han fick iden till detta spektakel vet jag inte men folk hämtades från när och fjärran och konstellationen blev ganska så internationell. Det blev en grupp med folk från Tyskland, Ungern, Nederländerna samt Louis Hendrik Potgieter från Sydafrika som gestaltar Djingis khan på scen. Min undran är vilket språk de snackade med varandra under repetitionerna, kanske Siegel gjorde sitt urval på om de kunde snacka tyska eller inte. Ett äkta schlagermysterium.

Låten vann inte den kom ”bara” 4:a detta år då vinnaren var gruppen Milk and honey med låten Halleluja, en låt som b.la Jan Malmsjö tagit med i sin repertoar och framförs med spelad innerlighet. Dschinghis Khan vann som sagt inte men låten blev en stor hit vilket kan ha sin förklaring i att när man väl sett gruppen framföra sin låt lär man aldrig glömma den upplevelsen. I Sverige var Vikingarna mycket kvicka och hade med en cover på plattan Kramgoa låtar 7 (1979), en platta jag kan både bak och framlänges men det är en annan historia. Den svenska texten har många sköna märkligheter där textraden Här har ni mongoler, ho-ho-ho-ho. Ta nu fram fiolen, ha-ha-ha-ha sticker ut lite extra.

Sjögrens framträdande på Bingolottos 20-års jubileum toppar originalets framträdande med råge. Bara att få se Leif Loket Ohlsson sitta och ho ho hoa och ha ha haa sig i Bingolottosoffan är ett stycke tv-historia, Vi bjuds även på ett trombonsolo, Bingo Berra och ”spontandans”. Inslaget har vibbar av feberdrömsfinalen i Bob Fosses  musikal All that Jazz och är nästan lite ruggigt i all sin surrealism. Men tillbaka till Tyskland och Dschinghis Khan. 

Mot alla odds finns gruppen än idag. Visserligen splittrades bandet 1984 men man har återförenats ett par gånger och sedan 2005 har man turnerat världen runt och skänkt publiken verk som:  Pistolero (gruppen utklädda som cowboys), Samurai (gruppen dansar med svärd), Rom (gruppen utklädda i något som troligen ska likna togor), och Hadschi Halef Omar (en kamel på scen) osv, osv. Då Potgieter dog i Aids och en annan bandmedlem i cancer har man tagit in nya medlemmar av lite yngre modell. Trist nog finns det numera två grupper då man splittrades 2006. Sångaren Stefan Track lämnade gruppen och han turnerar världen runt under namnet Rocking Son of Dschinghis Khan. 

Nu håller jag tummarna om nya kitschiga framträdanden under veckan som sätter sig i hjärnan vare sig man vill eller inte.

Ha en finfin vecka

 

4 tankar på “Veckans låt

  1. Oh söte Jesus, giv mig styrka 😀 Från en tid när ”kulturell appropriering” inte ens var en glimt i någons normativa öga.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s