Det: Kapitel 2 (2019 USA)

I framtida ordböcker skulle ordet träsmak kunna illustreras med en bild på postern till Det 2. Redan 45 minuter in i filmen började min röv att värka och då var det två timmar kvar. Som ni förstår var detta inte en trevlig filmupplevelse. Regissören lyckades relativ bra med första filmen även om den inte var SÅ bra som en del hävdar (tycker jag) men här tappade han bollen totalt.

Pennywise gör comeback 27 år efter händelserna i förra filmen och de forna kamraterna måste samlas för att ta sig an sina barndomstrauman en gång för alla.  Det är lite av ett omöjligt uppdrag att toppa den förra filmen då den del av romanen som behandlar Loserklubbens vuxna medlemmar är svagare. I bokform löste dock författaren detta med att varva nutid med dåtid vilket höll intresset uppe i ca 1100 sidor. I filmversionen har man istället valt att berätta historien kronologiskt vilket gör att vi blir sittandes med en film där man redan har facit på hand s.a.s. Vi vet vad som står på spel och vi känner till hotet – det blir svårt för mig att skapa ett intresse. Då man av en outgrundlig anledning valt att göra en närapå tretimmars film som är en timme för lång blir det som min biokamrat Göran uttryckte det en hel del dravel, han somnade f.ö mitt i filmen och jag fick putta på honom när han började snarka. Jag hade nog gjort detsamma om stolarna vari bekvämare.

Det 2 har ett par scener som är lite lätt skrämmande men specialeffekterna förstör större delen av rullen. Att Less is more existerar inte i regissören Andy Muschietti värld.  I ärlighetens namn vem blir rädd för småkryp med babyhuvuden och en tiometers clown utrustad med tentakler, inte jag i alla fall det blir bara fjantigt och filmens sista 45 minuter var en ren pärs där jag bara väntade på att den skulle ta slut.

Marcus gick på filmen i måndags och i går morse fann jag detta meddelande på messenger som sammanfattar filmen ganska väl:

” Ja It 2 var ju en sorglig röra som väckte många känslor. Dock varken skräck eller engagemang. Jag fick även tinnitus på köpet vilket kan ses som en bonus….kanske.

Regi:  Andy Muschietti

Betyg: 2/10

Någon kanske undrar varför det inte blev en etta? Det beror på att rullen är välproducerad och den hade trots allt två bra scener………

11 tankar på “Det: Kapitel 2 (2019 USA)

   • Hehe, håller på att läsa om The Wheel of Time, 15 låååånga böcker plus några till…

    …efter det blir det att plöja Brandon Sandersons alla böcker… Vad är det? Minst 10 i alla fall…

    …sen ska jag avsluta Smiley-resan…

    …så andra böcker får vänta ett år eller fem.

    😀

   • Du har att läsa ser jag – själv har jag ingen läsplan – spontaniteten får gälla för ögonblicken
    trevlig helg

 1. Jag tror bestämt att vi kanske ändå är inne och trampar på nästan samma stig…(även om jag kanske är aningens mer förlåtande. MEN, för lång…javisst! GÄSP!)

  p.s
  Vad tror du om en ihopklippt del 1 och 2? Till en enda film? Skulle kanske funka? 🙂

 2. Enig med dig i sak, men inte känsla. Tycker den var överraskande bra i första halvan men slutfajten var förstås alldeles åt helvete för lång. Filmen hade absolut klara problem med att plocka upp bollen igen efter ettan som kändes väldigt ”klar”. Särskilt som kidsen var bättre än de vuxna i sina roller.

  • Vid lyckokakescenen tappade filmen mig som tittare och jag kom aldrig åter bort sett från två korta ögonblick – damen i våningen samt baseballmatchen.
   Trevlig helg

   • Baseballmatchen? Den detaljen hade jag tydligen redan hunnit glömma bort. Damen i våningen blev jag också nöjd med men tyckte kanske att det var lite synd att de avslöjade så omedelbart att något inte stod rätt till

   • Eller att det var tvungna att göra tanten till ett tremeters CGI-monster?
    Baseballmatchen – när Pennywise lockade den lilla tjejen med födelsemärket under läktaren – gillar när Det är lite mer low-key och lockar till sig sina offer. man vet hur det ska sluta men vägen dit är angenäm

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s