Klassfesten (2002 Sverige)

Björn Kjellman spelar här Magnus, en man på 36 år som har en medelålderskris. Han har ett inrutat liv tillsammans med fru, barn, villa och hund. När han blir inbjuden till en återföreningsfest med sin gamla högstadieklass tackar han först nej men tanken på att hans gamla ungdomskärlek Hillevi kanske dyker upp får honom att gå.

Precis som tidigare filmer av Holm/Herngren är Klassfesten en blandning av högt och lågt. Filmens öppningsscen är fantastisk och det finns ett flertal scener i Klassfesten som är otroligt bra b.la en brännbollsmatch som ger mig ångest och alla scener med Cecilia Frode (vilken skådis!). På den andra ändan av skalan har de t.ex lagt in en scen som är en total rip-off från Scolas Vi som älskade varann så mycket som gör att jag famlar efter skämskudden.

Filmen funkar bäst när det rör själva klassfesten där regiparet verkligen lyckas få fram den där unkna nostalgistämningen som allt för ofta flyter upp till ytan vid dylika tillställningar. Klassfesten lanseras som en komedi men den är inte speciellt rolig utan mer tragisk. Det rör sig om en hel del människor som inte är speciellt tillfreds med sina liv men är illa tvungna att hantera vad de har och göra det bästa av det.

Det som inte funkar för mig är Magnus  medelålderskris. Jag får känslan av att han bara gift sig med sin fru för att man ska. Han verkar mer eller mindre ha gått och suktat efter Hillevi större delen av sitt liv. Om han nu är så himla missnöjd med sin situation varför har han inte talat med sin fru?  Även rollfiguren Hillevi är lite slappt skriven. Inget fel på Inday Bas skådespeleri men hon framställs som den där förtrollande bohemen som räddar en människa från ett trist liv, en karaktär som börjar stå mig upp i halsen. Allt för många gånger framställs Svenssonlivet som själsdödande och jag börjar bli lite trött på det. Gillar man vitt vin med räkor på fredagen (jag gör det inte men föraktar å andra sidan inte de som gör det) vad är det för fel med det, smaken är väl olika?.

Klassfesten har både styrkor och svagheter men det positiva överväger det negativa denna gång. Det är lite sorgligt att skådisen Inday Ba dog alltför tidigt (33 år) bara några år efter filminspelningen. Sådant lägger lite sordin på stämningen.

Regi: Måns Herngren, Hannes Holm

Betyg: 7/10

Annons

5 tankar på “Klassfesten (2002 Sverige)

 1. Du närmar dig något intessant här (och då menar jag inte all svenska filmer som påstår sig vara komedier men egentligen är det motsatta). Varifrån kommer viljan och lusten att hela tiden slå ned på vardag och rutin? Klart att det inte alltid är toppenroligt men folk har väl en egen vilja. Det kan ju inte vara så att alla som bor i villa och kanske till och med tycker att det kan vara gott med tacos på fredagen (är det några som äter räkor och vitt vin längre?) är hjärndöda zombies. Problemet är väl kanske att så stigmatiserande det nu än är att påstå sig vara fast i villahelvetet är det ännu värre att påstå sig gilla det.

  • Instämmer undrar egentligen varför det blivit så här i populärkulturen. Ska vi skylla på Jonas Gardell? En hel del av hans böcker utgår från folk som har ångest i villan och vill bryta sig ut ur fängelset. Samtidigt är det lite märkligt då många när drömmen om en villa. Paradoxalt – typiskt svenskt?

   • Huh, har aldrig tänkt på Jonas Gardell som portalfigur för en sådan känsla men det är klart, En komikers uppväxt handlar ju mycket om villaångesten. Jag har aldrig kunnat släppa den där kompisen på universitetet som aldrig kunde sluta prata om villa livet som det värsta tänkbara men alltid också verkade se det som mer eller mindre oundvikligt. Social determinism?

   • Hm det lät inte så muntert å andra sidan är inte villalivet roligt är det väl bara att sälja huset??

   • Det är väl lite så jag tänker också. Det finns ju inget förbud mot andra boendeformer…

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s