Stephen King: Elevation

King släppte nyligen boken The Institue men innan jag kommer till den så har jag ett par böcker kvar att skriva om. Först ut är boken Elevation som är en kort roman eller lång novell beroende på hur man ser på det. Novella kallar amerikanerna det för men jag har aldrig riktigt greppat vad det innebär.

Scott Carey har fått ett par nya grannar – ett lesbiskt par som precis har öppnat en ny restaurang i staden som f.ö är Castle Rock (det var ett tag sedan vi fick besöka den staden). Många i staden ser på paret med misstänksamhet och ovilja pga deras sexualitet Saken blir inte lättare av att den ena halvan av paret verkligen har taggarna utåt iofs av förståeliga skäl men det kanske inte är den rätta taktiken när man kommer ny till en liten stad där alla känner varandra.  Även Scott drabbas av hennes vrede då han ganska  försynt påpekar/ber att de ska plocka upp deras hunds avföring som brukar hamna på hans gräsmatta. Detta är ett litet problem i sammanhanget för Scott då han i samma veva upptäcker att han tappar vikt i en skrämmande hastighet, märkligare är att han tappar bara vikt och inte massa.

Elevation är en lättviktare från författaren. Det är en berättelse som han kunnat skriva med vänsterhanden. Det är inte en speciellt minnesvärd historia men King gör det han är bäst på nämligen att berätta om vardagen på ett vis som gör att personerna blir levande och även om det är en kort bekantskap så lyckas författaren få mig att bry mig om Scott och hans grannar. Elevation är inte en omistlig berättelse men det var en trevlig stund i lässoffan vare sig mer eller mindre. Kanske skulle plotten om Scotts viktminskning kunnat ha skippats då den egentligen inte tillför berättelsen något speciellt, jag var mer intresserad av interaktionen mellan människor och uppskattade Kings positiva budskap att det går att umgås bara man bjuder till lite från båda håll.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s