Itsy bitsy (2019 USA)

Sjuksköterskan Kara och hennes familj beståendes av två barn hoppas på en nystart i livet när de flyttar till en liten stad för att hjälpa den MS-sjuke antropologen Walter med sina dagliga bestyr. Familjen flyttar in i ett hus bredvid antropologen men de problem familjen hade innan flytten kvarstår. Kara har förlorat ett barn i en bilolycka och har på kuppen blivit drogberoende. Kontakten med den äldste sonen är allt annat än bra och det tar inte lång tid innan Kara kastar lystna blickar på Walters medicinskåp. Som om inte dessa problem var nog så har Walter har fått ett nytillskott till sin samling av religiösa ting från världen, en kruka vars innehåll är en ond ande som manifesterar sig som en riktigt maffig spindel stor som ett bildäck. The stage i set eller vad man nu säger säger på engelska.

Spindlar är ena riktigt räliga djur och hellre en dålig spindelskräckis än ingen alls brukar jag resonera. Itsy bitys stora stjärna är just spindeln. Storleken är precis lagom om den varit större hade den inte varit lika läbbig och om den varit mindre är den inget större problem än att en välriktad stekpanna kan lösa problemet. Filmmakarna har också haft den goda smaken att inte använda sig av CGI vilket gör att spindeln känns mer verklig.

Bortsett från Bruce Davison som spelar antropologen var det okända skådisar för mig Den yngsta ungen sällar sig tyvärr till Astrid Lindgren skolan i skådespeleri (läs högt på skylten vi håller  bakom kameran) men de övriga sköter de sig bra. Problemet med Itsy bitsy är alltså inte monstret eller skådisarna utan något helt annat.

Trots att rullen bara är runt nittio minuter känns den ganska så seg. Det läggs stor vikt på Kara och hennes problem. Jag var inte ute efter ett Noréndrama när jag valde filmen utan en film om en maffig spindel. Spindeln är med under filmens gång men den första timmen känns det mer som att jag tittar på ett drama om en familj i sönderfall där en fet spindel tittar fram då och då istället för en skräckis. Turligt nog tar sig filmen och sista halvtimmen är riktigt rafflande. Filmen går nästan i mål som som godkänd men så kletar man till det med lite skillingtrycksscener mot slutet så betyget blir vad det blir trots en maffig spindel.

Regi: Micah Gallo

Betyg: 4/10

Sofia skriver om en annan otrevlig filur.

4 tankar på “Itsy bitsy (2019 USA)

 1. Om inte måste spindelskräckisar ge dig rejält med inspiration till bra texter — otroligt rolig läsning! 🙂 Min inställning till spindlar är ju ungefär som Fiffis till ormar, så min reaktion är tyvärr tack, men nej tack. Det låter dock som om filmen försökt kanalisera skräck”dramer” som The Babadook eller Ari Asters men med mindre framgång?

  • Tack😃 vet inte om man hade de filmer du nämde som inspiration men småsegt vart det iaf.
   Spindlar är riktigt äckliga djur men inte så äckliga att jag låter bli filmerna.

 2. En film jag helt har missat. Jag är ganska dåligt uppdaterad på nyare filmer. Spindelfilmer älskar jag. Så denna kanske hamnar på nån beställning frampå. Tarantula från 1955 är en otroligt bra film. Effekterna är förvånansvärt bra för filmens ålder. Clintan är med. Kan vara hans första alternativ andra film. Han är iallafall ganska okänd vid det laget för hans namn är icke med.
  Det är otroligt bra recensioner på den här bloggen. Väldigt kul att läsa.

  • Tack för de vänliga orden😃. Blir mest nyare filmer för mig men tackar för tipset. Bästa spindelrysaren är Kingdom of spiders – tycker jag

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s