The Way of the dragon (1972 Hong Kong)

När restaurangägaren Chen Ching-hua får problem med en gangsterliga som vill ta över hennes etablissemang i Rom ber hon sin farbror i Hong Kong om hjälp. Farbrodern kan inte komma själv men skickar sin son Tang Lung för att hjälpa henne. Då Tang Lung kan det här med karate ordnas situationen till en början upp. Lung tränar upp kökspersonalen och visar gangsterbossen vart skåpet ska stå. Men det är bara lugnet före stormen då gangsterbossen skickar efter en amerikansk kampsportsmästare för att göra processen kort med den besvärlige Lung.

Jag har aldrig tidigare sett en rulle med Bruce Lee och tyckte det var på tiden. Lee har själv skrivit historien och regisserat. Jag inser snabbt att Lee nog var bättre på kampsport än manusskrivande och regi då slutresultatet blev en halvdan och småtråkig buskis men med bra fightingscener.

Jag trodde att Lee brukade spela en tuffing men här verkar han stundtals var smått förståndshandikappad och var överlag en ganska så irriterande figur. Fighterna är bra och finalen mellan Lee och Chuck Norris på Colosseum är tom lite pulshöjande däremot är utfyllnaderna mellan fighterna både trista och larviga. Nu gillar jag iofs Stephen Chows filmer som går lite i samma stil men skillnaden mellan hans filmer och The Way of the dragon är väl att Chow vet vad han gör medan Lee bara är bra på en sak nämligen kampsport och inget mer.

Regi: Bruce Lee

Betyg: 3/10

8 tankar på “The Way of the dragon (1972 Hong Kong)

 1. Oj, din första Bruce Lee?! Jag kan väl inte påstå att jag är något jättefan men finner ändå ett visst nöje i den här typen av puglistiska överdåd. Men absolut, det är ganska sällan historien är det starkaste kortet

 2. Jag kolla själv nyss om den ihop med grabben. Jag ville se hur min vhs hyr utgåva var i kvalitén. Jag växte upp med dom här filmerna så dom ligger mig varmt om hjärtat. Fast i ärlighetens namn så är Jackie Chan’s 70 tals kung fu filmer bättre. Denna är helt ok. Men filmen som heter Enter the Dragon som även kungen Jim Kelly är med är bättre. Den svenska VHS utgåvan var sönderklippt tyvärr. Matchen i slutet var helt förstörd. Jag har en gammal ninjafim som dom har härmat slutscenen i. Men dom hade nog slut på pengarna haha. Dom har ritat vissa scener så det blir tecknat ibland. Så fruktansvärt dåligt. Men underhållning är det. Harold sakata är också med. När han dyker upp så drar James Bond musiken igång. Älskar sånt.
  https://www.imdb.com/title/tt0082107/

 3. Apropå Jim Kelly. Gillar du 70 tals karatefilmer? Om du inte är så bevandrad så kan jag rekommendera denna. Finns även en koppling i Kill Bill till denna pärlan. Vad det är avslöjar jag inte.

 4. Jag som har haft martial arts-tema på min blogg för några år sen har inte sett en enda Bruce Lee-film! Jag såg mängder med fajtingrullar men ingen med Bruce Lee. Har aldrig gillat hans stil av det jag har sett. Då är jag som Micke mer inne på Jackie Chan som känns mycket mer fantasifull. Filmer som Drunken Master och Snake in the Eagle’s Shadow är guld.

  https://jojjenito.com/2012/04/06/drunken-master/

  • Drunken Master är guld. Men Snake in the… eller Örnens Skugga som den hette på Svenska är i mitt tycke ännu bättre. Fullkomligt älskar båda.
   Men duck style är inte att leka med heller 😉

   • Vilka experter – själv ser jag bara att de fightas 😉 sedan kan man göra detta mer eller mindre snyggt

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s