Decennielista: 1990 talet

Det gick att skrapa ihop tiotalet filmer från nittiotalet resultatet blev en blandad kompott där en viss övervikt mot thriller/kriminalfilms hållet kan skönjas. Urvalet är detsamma som tidigare listor filmer som satt sig och som jag tänker lite extra på. Anmärkningsvärt är att man hittar inte en enda skräckis på listan även om film nummer sju och fem är inne och touchar genren.

Bitter moon: Kan tänka mig att den saluförs som en erotisk thriller men i mina ögon är Bitter moon en vemodig film där kärlek/åtrå förtär två människor. Värst vad högtravande jag blev helt plötsligt.

A Nightmare before X-mas: En trevlig och fyndig dockmusikal som vågar ta ut svängarna lite.

Before sunrise: Pretentiösa ungdomar som pladdrar på ett dygn i Wien. Borde inte gilla filmen men mot alla odds ligger den mig mycket varmt om hjärtat.

The Silence of the lambs: Filmen är en klassiker vid det här laget. Ryslig, välgjord och spännande.

The Beauty and the beast: Min absoluta Disneyfavorit. Bra sånger och story samt att det blir lite dammigt i rummet mot slutet när odjuret i finalen gör vad jag kallar en Baloo.

Se7en: Film nummer sju på listan känns som en mysrulle för familjen i jämförelse med med denna nattsvarta kriminalthriller.

Lock, stock and two smoking barrels: Guy Ritchie ska göra filmer om halvmisslyckade kriminella och inget annat. Detta är hitintills hans bästa film i den genren.

The Remains of the day: Kanonrulle med fantastiska insatser av Thompson och Hopkins lägg till ett hjärtskärande slut och man har en mycket mycket bra film.

Goodfellas: Troligen Scorseses bästa film och den första i hans (vad jag kallar) rise and fall trilogi.

Trainspotting: Decenniets bästa rulle utan tvekan. Musiken, klippningen, skådisarna intensiteten och en av filmhistoriens bästa början OCH slut. Svårslaget.

Bubblare: Matrix, The Big Lebowski, Termenator 2, State of Grace och Edward Scissorhands, Falling down

Kolla vilka filmer Henke valt – jag tippar på två möjligtvis tre överlapp. Vi lär dock inte ha samma guld och silverplats.

12 tankar på “Decennielista: 1990 talet

 1. Snygg lista! Är den rankad? Jag kör orankad lista, svårt nog att välja ut de tio…

  Hehe, inte en enda överlapp. Kanske rimligt ändå då vi båda listar våra biografiska favoriter typ.
  Vilka tre trodde du att jag skulle ha med på min lista?

  Låt mig se här då:

  Bitter moon – inte sett, tackar för tipset

  The nightmare before Christmas – såg den efter den blivit så otroligt hyllad av Sofia, lite lätt besviken. 3/5 typ

  Before sunrise – en favorit och en bubblare hos mig. Grejen är att jag såg den långt efter 90-talet och även om jag älskade den håller jag tvåan som snäppet starkare. Den föll lite på hur länge jag hyllat filmen.

  The silence of the lambs – otroligt bra som jag kommer ihåg den. Hedersomnämnande av mig då jag tyckt den var en bra thriller men aldrig räknat med den som en av mina ”Henke”-filmer.

  The beauty and the beast – inte sett, och är nog inte min genre heller, gärna animation men inte Disney-musikaler i första hand

  Se7en – såg den när den var ny och blev deprimerad

  Lock, stock and two smoking barrels – är filmen som tillsammans med Snatch gjorde så att jag inte gillade Guy Ritchie speciellt mycket. Tills The Gentlemen som var ett rejält steg i rätt riktning för den gubben…

  The remains of the day – inte sett, aldrig varit sugen

  Goodfellas – såg den bara för att den är så allmänt hyllad. Var så uttråkad att jag höll på att riva av mig huden på underarmarna. Helt ointresserad av Scorseses italienska maffiasnubbar. Helt ointresserad. 1/5

  Trainspotting – såg den för länge sedan, men kommer inte ihåg speciellt mycket av den, den gjorde inget starkt intryck på mig. Vet att den utspelas i arbetarklassmiljöer.

  Överlag en härlig lista just för att den är din personliga lista, den osar Filmitch; lite Jason Statham, några musikaler, lite misär, lite brittisk arbetarklass, lite mörka thrillers, och ett bitterljuvt vemodigt dramatiskt drama. Fin lista helt enkelt.

  Nästa månads första söndag blir det topp 10 filmer från 80-talet. Det kommer bli den största utmaningen för mig.Hur sjutton komma ner till tio favoriter. Kommer Pvt Hudson får plats i alla fall, det är säkert. 😉

  • Se7en, Silence och Sunrise var de överlapp jag tippade.
   De här listorna går lite utanför boxen då det är en kombination av känsla, kvalitet och nostalgi.
   Before sunrise såg jag för första ggn för inte så långe sedan tror att den del filmer vinner på att ses senare i livet – då man är mer mottaglig. Håller dock med om att tvåan är bästa filmen men ettan sätter sig mer i hjärtat hos mig.

   Mina fyra i topp lär vi nog aldrig mötas över – smaken är olika helt enkelt, jag gillar mina arbetarklass killar och skitiga lägenheter. The Gentlemen var helt ok men långt ifrån Lock, stock samt Snatch men jag anar vad du gillade i den filmen vilket troligen var det som drog ned mitt betyg.
   80-talet blir spännande lär bli svårt att hitta känslomässiga och feelbad rullar för mig där 😉
   Pvt kommer inte med på någon lista hos mig, det är säkert.

 2. ”skrapa ihop tiotalet filmer”?! Jag som skulle kunna göra en lista enbart baserad på åren ’93 och ’94 tror jag 🙂 Inga av dina kandidater är dåliga (utom möjligen Bitter Moon) men det är många som jag ändå tror skulle falla bort från en egen lista (tex B&B och Before…)

  • 1993 var ett bra år -94 ok i min bok. Det var inte svårt att skrapa ihop tio filmer jag hade trots allt ett tiotal bubblare.
   Bitter moon dålig? Ok det är kanske en älska eller hata film för mig satte den sig rejält iaf. Men smaken är olika t.ex bör du inte hålla andan i väntan på Amadeus under -80 tals listan 😉

 3. När lammen tystnar, Maffiabröder och Trainspotting är jag helt enig med. Skräckisarna på 90-talet bleknar ganska rejält efter allt gött som kom på 80-talet så jag hade heller inte tagit med nån. Leon och Pulp Fiction ligger bra till för mig .

  • Leon är en bra film Pulp fiction är väl sisådär i min bok – alldeles för pladdrig.
   Decennielistorna är inte nödvändigtvis de absolut bästa filmerna som släpptes utan mer de filmer som satt sig hos mig i definierade decenniet för mig – men alla rullar är bra.

   • I gymnasiet roade jag mig med att spela in Pulp Fiction i rätt ordning på VHS när jag hade tråkigt.

   • Pulp Fiction kom precis i rätt tid I livet för mig. 17 år var jag. Tyvärr valde jag och några kamrater att se Stargate på bio istället för Pulp Fiction. Men jag såg den när den kom ut på video. Och den var magiskt bra tyckte jag då. Möjligt att jag kanske inte hade blivit lika imponerad av den om jag varit lite äldre. Men där och då var den helt perfekt tyckte jag. Sen när jag upptäckte kopplingar mellan olika filmer Tarantino varit inblandad i så växte kärleken ännu mer. Och mycket av det lever kvar idag även fast jag nuförtiden sällan ser hans filmer. Men då och då ser jag om dom . Glömmer aldrig när jag hittade kopplingen mellan Mr Blonde och Natural born killers. Men skulle jag säga nått annat än att jag älskar Pulp fiction så ljuger jag för mig själv.

   • Vafalls tråkigt i skolan!!! 😉
    Jag gillar Tarantino men han är lite överskattad. Hans senaste var riktigt bra men t.ex Hateful 8 var sisådär. Hans filmer står och faller många ggr med dialogen som ibland är tröttsam och ibland driver på historien. Pulp fiction gillade jag verkligen när den kom men för var omtitt har den blivit lite sämre….

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s