Stephen King: The Institute

Kings senaste startar med den f.d polisen Tim Jamieson som av en slump hamnar i en liten håla i South Carolina. Tim är emellertid inte bokens huvudperson det är en 12-åring vid namn Luke Ellis men så småningom kommer deras vägar att korsas. Luke är inte riktigt som andra barn då han är ett geni som mycket snart kommer få börja på universitet ! Hans förmåga har gjort att han hamnat i blickfånget för en hemlig organisation som går under namnet Institutet (de påminner en hel del om The Shop som dök upp i en tidigare bok av King ). De kidnappar Luke och han spärras in på en isolerad anläggning. Varför är oklart men Luke börjar fundera på hur han ska ta sig därifrån och visst finns det en och annan spricka i Institutets till synes vattentäta fasad.

Trots att boken är över 500 sidor lång var det en lättsmält historia. I stil påminner den mycket om författarens förra bok The Outsider. Det är inga större utvikningar, få Kingismer och en rak berättelse utan större krusiduller från början till slut. Det verkar som att King ändrat stil på äldre dar men det är kanske för tidigt att dra några slutsatser efter tre/fyra böcker. Jag hade inga större problem med berättelsen som flöt på bra och författaren lyckas bra med att hålla intresset och farten uppe ända in till mål.

Ganska snabbt (halva boken ungefär) begriper man varför barnen kidnappas men King lyckas faktiskt med att ge historien en sista tvist när hela förklaringen kommer mot slutet. Detta var något jag uppskattade då författaren till en början etablerar schablonen ”elaka regeringsagenter” men mot slutet ändrar lite på perspektivet genom att låta läsaren själv ta ställning till det etiska dilemmat om ändamålen helgar medlen.

Slutomdömet om boken blir lite liknande det jag hade om The Outsider. En i stil annorlunda King. God underhållning för stunden men inte en bok som jag kommer hålla som en av hans bästa då det där lilla extra (som jag inte kan sätta ord på) saknas. En ny bok är på gång från författaren och den kommer om ett par månader. En samlingsvolym med fyra längre noveller eller om man vill kortare romaner alltid något att se fram emot så här framåt vårkanten.

7 tankar på “Stephen King: The Institute

  • Jo jo men kanske. Fantasy är ok men ingen favoritgenre har t.ex inte läst The Dark tower serien av King. Kanske ser jag tv-serien och blir sugen. The Witcher såg jag ett avsnitt av sedan blev det inte mer. Är nog mest förtjust i subgenren urbanfantasy.

 1. Trevligt att karln fortfarande är stabil iaf. Själv försöker jag tugga mig igenom så många Dean R. Koontz jag kan hitta på YouTube

  • Dean R. Koontz å herregud! Jag läser en bok av honom av och till bara för att bli påmind om vilken fruktansvärt dålig författare han är. Kanske ett sammanfattningsinlägg på en blogg nära mig?

   • Jag siktar på det, men det kommer nog att ta tid. Är fortfarande kvar i hans 70-talsutgivning. Men det är iofs intressant att notera vilken mycket bättre författare King var redan med Carrie i jämförelse

   • Har läst lite här och där av Koontz och i mitt tycke håller han lika låg nivå oavsett decennium. Däremot är han bra på att få ihop en helt ok plot. Han skulle funka bättre som idespruta och låta ngn annan skriva.
    Dessutom ska man aldrig lita på en man med tupé 😉

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s