A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors (1987 USA)

Personalen på ungdomspsyk står rådvilla då deras patienter dör som flugor i vad som verkar vara bisarra självmord. De nyanställda Nancy har sina teorier men trist nog är det ingen i sjukhusledningen som lyssnar på hennes svammel om att barnmördaren från Elm street är tillbaka för att göra rent hus med de kvarvarande ungarna på gatan. Turligt nog finner hon en allierad i terapeuten(?) Neil och de två försöker att bekämpa Freddy på två fronter. Dels genom att försöka stoppa honom för gott och dels genom att utbilda ungdomarna att ta kontroll över sina drömmar.

Det är inte svårt att överträffar 2:an i denna filmserie men det betyder inte att filmen som sådan automatiskt blir bra. Dream warriors är underhållande men speciellt ryslig blir aldrig filmen. Effekterna är väl inte alltid de bästa men jag föredrar ända dessa framför halvkackig CGI och skådisarna är väl sisådär. Jag har aldrig varit speciellt förtjust i Heather Langenkamp som spelar Nancy, det klickar helt enkelt inte. Craig Wasson har jag alltid haft svårt för sedan De Palmas fruktansvärda rulle Body double (har inte hämtat mig än från det spektaklet och då är det över 30 år sedan jag såg den sist). Bäst är den alltid stabile John Saxon samt att det var kul att se Patricia Arquette i en tidig roll.

Freddy funkar här mer som en dödlig ståup komiker med halvkassa oneliners som ofta har med sättet han tar sina offer av daga. Det tysta mördarna Myers och Jason tilltalar mig mer helt enkelt. Filmen ÄR stundtals ganska så lökig men man kan inte komma undan med att erkänna att den samtidigt är underhållande, Tids nog betar jag av övriga rullar i serien men för ögonblicket får de nog vänta på sin tur.

Vill man läsa mer utförligt skrev Sofia om den för ett tag sedan.

Regi:  Chuck Russell

Betyg: 5/10

6 thoughts on “A Nightmare on Elm Street 3: Dream Warriors (1987 USA)

  1. Guldfilm deluxe . Är bara att ta den för vad det är. När humor blandas in så blir det sällan läskigt. Men filmen i sig är underhållande och Freddy levererar på hög nivå. En favorit i serien för mig. Efter denna så blir det betydligt sämre. Saxon är en skön skådis. Får man skryta lite så har vi ett sånt hus hon bygger med glasspinnar och tidningspapper. Samma storlek och hela köret. Helt identiskt. Jag föredrar också Jason och Myers före Freddy. Håller med angående Nancy, i ettan är hon ok. Men här blir hon för jobbig.

  2. Tack för ping! Jag håller med om att trean inte alls var lika läskig nu som när jag såg den första gången. Lite för mycket fantasyäventyr. Men jag gillar Heather L, så har förstås lite gratis där. Och så har de ändå fått till en ganska skän stämning i gruppen av kids. Marionettricket är fortfarande ganska så otrevligt

    Än så länge föredrar jag helt klart Freddy gramför MM och Jason men vad gäller MM får jag kanske anledning att ändra mig efter årets Halloween-tema 🙂

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s