Joakim Medin: Thailandssvenskarna

Författaren Joakim Medin har tillbringat ett par månader i Thailand och har där Wallraffat som sexköpare för att smälta in i bland de svenska män som åker till landet för att leva ”det goda livet”. Journalistmetoden är moraliskt tveksam men samtidigt kanske nödvändig i detta fall då jag kan ana att det skulle vara svårt att få till några intervjuer överhuvudtaget.

Medin beskriver hur handeln går till, dess bakgrund och hur det påverkar landet i stort. Männen berättar glatt för Medin varför de åker till Thailand och köper sex och han intervjuar även ett par tre prostituerade.

Som ni kan ana är det inte en läsning som gör någon glad. Jag behöver inte gå igenom några detaljer i allt som Medin får uppleva och höra men att åka till Thailand ligger inte högt upp på min önskelista över resmål efter att ha läst Thailandssvenskarna. Det är säkert ett jättetrevligt land med sol och bad men sol och bad kan jag få på närmare håll och jag vill kunna röra mig fritt utan att få förfrågningar om sex, något som iofs har hänt ett antal gånger utomlands men mitt intryck jag fått av landet är att sexindustrin på ett eller annat sätt ständigt är närvarande (åtminstone vid turistorterna) så tack men nej tack.

Det intressantaste i Medins bok är vad som förenar dessa män att åka till andra sidan jordklotet för att köpa sex och visst har han svar. Det är män som inte längre känner igen sig i sitt hemland, många vill tillbaka till ett dunkelt 50/60 tal där ”män var män och kvinnor var kvinnor”. Invandring, feminism och ordreformer som hen står inte högt i kurs hos dessa män. Påfallande många av männen röstar eller har Sverigedemokratiska sympatier. Vid den sistnämnda slutsatsen tycker jag att författaren drar på lite för höga växlar och jag hade föredragit om han hållit det till en enkel observation. Det blir lite väl billiga politiska poänger att koppla ihop dessa sexköpare med SD.

Författaren tar även upp det stora antalet självmord bland turistande män i landet samt problemet med s.k import av thailändskor till Sverige samt lite annat smått och gott (det är ingen hejd på allt elände). I slutändan blir jag lite deprimerad då det är en historia utan några vinnare vare sig bland de som köper eller säljer sex. Mendin presenterar inte någon lösning utan konstaterar torrt att det är marknadskrafterna som styr. Utbud och efterfrågan så då torde kapitalisterna vara nöjda att det fungerar så bra (och där tog jag en billigt politisk poäng).

Läsvärd bok men man känner sig lite skitig efter att ha läst den.

8 tankar på “Joakim Medin: Thailandssvenskarna

 1. Ush vilken hemsk bok. Jag lider med dessa kvinnor. Själv är jag väldigt ointresserad av politik. Men visst kan man önska att sånt skall hållas utanför. Jag har heller inte nått sug för sol och bad om jag skulle boka en resa. Mycket mer intressant med historiska platser och inspelningsplatser från filmer.

  • Själv älskar jag sol o bad och får jag välja är det där jag hamnar på semester men Thailand känns inte speciellt fräscht i nuläget. Teneriffa är f.n favoriten 🙂

   • Sorgligt nog har jag aldrig varit till nått varmt land på semester så jag kanske inte ska yttra mig så mycket . Är säkert trevligt

   • Alla semestrar är bra bara man har trevligt – gillar städer och annat oxå bara det inte är för varmt.

 2. I sanning deprimerande. Samtidigt blir det ju en knepig avvägning — om inga ”vanliga” turister åker till Thailand har de ju bara sexturismen kvar

  • Han tar upp de ”vanliga” turisterna oxå och det visar sig att en hel del (finns av naturliga skäl ingen statistik) går på ”showerna” på barerna och sitter glatt och skrattar åt hur kvinnorna förnedrar sig själva. Publiken består av par, svensexor och möhippor, mao vanligt folk som är intresserade av det förbjudna. Har en kompis som åker dit med familj för sol och bad, han säger att sexindustrin är vardagsmat bara man höjer blicken.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s